AMD i Lenovo zajedno protiv COVID-19

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
38SubscribersSubscribe

Kompanije AMD i Lenovo u suradnji s nizozemskim Nacionalnim institutom za subatomsku fiziku – Nikhefom iskoristiti će nove računalski klaster koji je trenutno u fazi testiranja biti korišten za borbu protiv COVID-19. Podatkovni centar koji se nalazi u Amstedamu uobičajeno se koristi za proračun fizike čestica i gravitacijskih valova. Isti sustav nudi računsku snagu projektu Rosetta@home na Sveučilištu u Washingtonu koji se bavi otkrivanjem temeljne strukture proteina Korona virusa.

DC-proširenje zasnovano na Lenovo ThinkSystem SR655 instalirano je za pripremu za sve veći protok podataka koji dolazi iz CERN-a, Europske organizacije za nuklearna istraživanja, gdje se predviđa da akcelerator čestica velikog hadronskog sudara proizvodi deset puta više od trenutne količine podataka. U prošlom tjednu isporučeno je i instalirano ukupno četiri racka, uključujući više od 3800 AMD EPYC računskih jezgara i 31 terabajta memorije.

Nikhef već testira potrebnu računalnu infrastrukturu za budući tok podataka, na način da istu snagu koriste za održavanje nizozemske nacionalne e-infrastrukture. Novi računalni kapacitet biti će dostupan tijekom tih testova u godišnjem “stampedu” “Dutch Power Cows”, tima ICT gurua koji u paketu distribuira računalnu snagu za određene globalne projekte, a trenutno tim želi pomoći pri istraživanju molekularne strukture koronavirusa.

Nova gradnja klastera najavljena za ovaj tjedan slijedi prvotni ugovor s Nikhefom prošle godine, koji je najavio proširenje svog podatkovnog centra s grozdom Dell EMC PowerEdge R6415 servera koje pokreće AMD EPYC. Institut doprinosi stvaranju budućih tehnologija, pri čemu će fizika čestica imati ključnu ulogu u razvoju interneta, GPS navigacije, napredne senzorske tehnologije i medicinskih tehnika snimanja.

Najava dolazi nakon što je AMD otkri nedavne planove s Nacionalnim laboratorijom Lawrence Livermore i Penguin Computingom u SAD-u za nadogradnju klasičnog klastera visokih performansi (HPC) – „Corona“, kako bi pomogao istraživanju COVID-19. Sustav „Corona“ koristit će COVID-19 HPC Consortium, američko javno-privatno partnerstvo koje pruža besplatno računarsko vrijeme i resurse znanstvenicima iz cijele zemlje koji sudjeluju u borbi protiv COVID-19, te istraživači LLNL-a.

Antonio Grgurićhttp://www.tehix.hr
Ljubitelj RPG igara i GTA serijala. Veliki zaljubljenik u hardver!

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.