Apple planira vlastite VR i AR uređaje

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

Apple već 10 godina istražuje i proučava tehnologiju virtualne i proširene realnosti. U zadnje vrijeme VR tehnologija je u velikome usponu i ima ogromnu popularnost što Apple čini sve ozbiljnijim da imaju svoj VR/AR set na tržištu u ne tako dalekoj budućnosti.

Apple će tokom 2021. izbaciti svoj VR headset

Priča se kako Apple ima tajnu jedinicu od par stotina zaposlenika koji istražuju i rade na VR/AR tehnologiji te su već pod svoje krilo uzeli nekolicinu VR kompanija, što govori da imaju nešto ozbiljno u planu. Glasine govore kako Apple radi na više uređaja proširene i virtualne realnosti koje podupire novi 3D sensor sistem.

Specifično, ti uređaji su AR „Smart naočale” i VR/AR headset koje Apple planira izbaciti na tržište 2021. ili 2022. za headset i 2023. za AR naočale. Prvotni plan je bio da tehnologija bude spremna 2019. godine te da na tržište izađe 2020. godine no Apple je odlučio to odgoditi iz za sad nepoznatih razloga.

Fokus Appleovog VR/AR headseta bit će u gamingu, gledanjima videa i virtualnim sastancima. Priča se kako će headset podržavati 8K rezoluciju te da se neće oslanjati na vezu s pametnim telefonom ili računalom već će imati zaseban box koji koristi posebno brzu bežičnu tehnologiju zvanu 60Ghz WiGig.

Smart naočale će biti marketirane kao dodatak iPhoneu što će Appleu dopustiti da ih dizajnira tako da budu tanke i lagane. Špekulira se da će imati zaseban operacijski sustav „rOS” što znači „reality operating system” .

Razlika između VR i AR tehnologije? 

VR(virtual reality) i AR (augmented reality) su dvije vrlo slične tehnologije, ali također postoji i velika razlika.

Virtual Reality se odnosi na potpuno udubljenje u virutalni svijet dok se Augmented reality odnosi na modificirani pogled na stvaran svijet. Razlike između ove dvije tehnologije bi se najbolje mogle sažeti tako da se usporedi VR i AR uređaj. Za primjer AR-a uzmimo sada već mrtav projekt, Googleove „Google Glass” naočale koje korisniku dopuštaju da vidi svijet kakav je, preko kojih se prikazuje display svih korisniku važnih informacija kao što su vrijeme, mape i obavijesti. Ovo je slično tome što Apple želi postići sa svojim smart naočalama.

Za primjer VR-a uzmimo Oculus Rift headset koji  ne proširuje stvarni svijet s dodatnim informacijama već u potpunosti zamjenjuje stvaran svijet s virtualnim.

Suradnja s VALVEOM?

Prema tajvanskoj stranici DigiTimes, Apple će postati partner s game developerom Valveom za svoj AR headset. Valve je u prodaju pustio svoj prvi VR headset zvan Valve Index, u travnju 2019. godine.

Valve je prethodno surađivao s Appleom na podršci za VR headsete na macOS sustavu.

 

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: