Filmovi superjunaka koje morate pogledati!

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

Ako ne živite bez interneta i televizije onda ste se sigurno susreli s filmovima superjunaka. Svjetska karantena je savršena prilika za gledanje svih tih filmova jer ih naravno ima mnogo. No čak i najveći obožavatelji žanra nemaju vremena za pogledati sve te filmove. U nastavku vam donosimo filmove toga žanra koje morate pogledati. Po našem izboru sljedeći filmovi su najbolji.

SUPERMAN (1978.)

Mislim da je najbolje krenuti od početka. Generacijama je Christopher Reeves definirao Supermana. Njegova nepokolebljiva odlučnost, poniznost, ljubav prema novinarki Lois Lane (Margot Kidder) i mukotrpna briga kojom upravlja svojom božanskom moći bez napora prolaze pod Reevesovom brigom. Gene Hackman ostao je jedan od najidealnijih glumaca za najvećega neprijatelja – Lexa Luthora. Kidder u potpunosti posjeduje ulogu nagrađivane novinarke koja unatoč svojoj ustrajnosti i etičnosti i dalje ne zna pravopis. S legendarnom glazbom Johna Williamsa i besprijekornom glumačkom postavom, Superman iz 1978. postavio je temelj svim najboljim filmovima o superjunacima koji će uslijediti u sljedećim desetljećima.

Filmovi Tehix 1
IZVOR: IMDb (imdb.com)

SUPERMAN II (1980.)

Dvije godine nakon Supermana je došao nastavak Superman II koji je vidio povratak većine izvornih glavnih uloga, uključujući Genea Hackmana kao Lex Luthora. No ovaj put je došlo vrijeme za zločince koji su postavili fizički izazov Čovjeku od čelika i tako ulaze Ursa (Sarah Douglas), Non (Jack O’Halloran) i Zod (Terence Stamp) – troje kriptonskih osuđenika koji su moćni poput Kal-Ela. Oni dolaze u pogrešno vrijeme za našega junaka jer se Kal-El odlučio odreći svojih moći u korist življenja smrtnim životom s Lois Lane. Epski opseg sa svim humorom i junaštvom izvornoga filma, Superman II bio je nažalost posljednji uistinu zadovoljavajući film u Reevesovo doba kao Čovjek od čelika.

Filmovi Tehix 2
IZVOR: IMDb (imdb.com)

BATMAN (1989.)

Batman Tima Burtona nije savršen film, ali postoji razlog zašto neki obožavatelji – usprkos desetljećima drugih „live-action“ i animiranih verzija – još uvijek imenuju Michaela Keatona i Jacka Nicholsona kao „pravi“ Batman i Joker. Keaton je u to vrijeme bio iznenađujući izbor za ulogu Batmana jer je u velikoj mjeri bio poznat po humorističnim ulogama poput Mr. Mom i Beetlejuice, premda je savršen izbor za Burtonovu fuziju mračne strip verzije i tv emisije Batman iz 1960-ih. Ovih dana, Nicholsonov Joker je bezobrazno suđen naspram grubljih interpretacija novih izvedbi. Te usporedbe zaboravljaju da je njegova interpretacija trebala biti pretjerana. To je uloga za koju se Nicholson rodio jer nam daje Jokera koji toliko uživa u svojoj zloći da ste gotovo bijesni na Batmana kada ga na kraju pobijedi.

Filmovi Tehix 3
IZVOR: IMDb (imdb.com)

SPIDER-MAN (2002.)

Možda je najvažniji dio formule popularnosti Spider-Mana taj da on nema ljetnikovac ili tajnu arktičku tvrđavu. On je društveno nespretan štreber koji, kad na kraju napusti kuću tete, ne može platiti račune. Redatelj Sam Raimi dao nam je ovoga još pogrješnijega superjunaka u filmu Spider-Man iz 2002. godine, a njegova ljudskost dokazuje se jednako simpatična kao i kad su Stan Lee i Steve Ditko predstavili lik 1962. u stripu Amazing Fantasy No. 15. Iako Spiderman Tobyja Maguirea nema arsenal oružja kao u stripu, film odražava humor izvornoga materijala.

Filmovi Tehix 4
IZVOR: IMDb (imdb.com)

X2: X-MEN UNITED (2003.)

Iako su 2000. X-Men pokrenuli filmski serijal o Marvelovim „prognanim“ mutiranim junacima, tek s nastavkom X2: X-Men United naše mutante vidimo kao i u stripovima. U X2 konačno vidimo brutalnost na koju je Wolverine (Hugh Jackman) sposoban kad napadne vojnike koji pokušaju infiltrirati školu. Film počinje savršenom scenom pokušaja atentata u Bijeloj kući koja je pravi primjer kako se nadnaravne moći mogu prikazati uz malu pomoć CGI-ja. Film također naglašava koliko bi kreacije Stana Leeja i Jacka Kirbyja mogle biti društveno snažne, posebno u sjajno zamišljenome prizoru u kojem Bobby Drake (Shawn Ashmore) govori svojoj obitelji da je mutant i gdje se dijalog odvija jednako kao da je gej.

Filmovi Tehix 5
IZVOR: IMDb (imdb.com)

SPIDER-MAN 2 (2004.)

Sam Raimi pratio je uspjeh filma Spider-Man iz 2002. godine s većom, uzbudljivijom i humanijom pričom u Spider-Manu u 2004. godini. Živeći samostalno, Peter Parker bori se sastaviti kraj s krajem dok radi za Daily Bugle i pokušava zaraditi fakultetsku diplomu. Njegovi izazovi u kostimu i izvan njega na kraju dovode do psihosomatskoga gubitka moći. U usporedbi s Green Goblinom Willema Dafoea iz prvoga filma, Doctor Octopus Alfreda Moline dokazuje se simpatičnijim i otkupljivim antagonistom. Ako nešto ne valja u filmu Spider-Man 2 to je obećanje i potencijal koji se u njemu razvija, a izgubljeni su u duboko pogrješnome Spider-Man 3.

Filmovi Tehix 6
IZVOR: IMDb (imdb.com)

THE DARK KNIGHT (2008.)

Ako biste gledali The Dark Knight Christophera Nolana, a da prethodno ništa ne znate o ulogama ili zapletu, ne biste prepoznali Heath Ledgera kao Jokera. Njegova transformacija u Batmanova smrtnoga neprijatelja upravo je tako dobra. Bio je toliko predan ulozi da je inzistirao da ga Christian Bale zapravo tuče u njihovoj nevjerojatnoj sceni u sobi za ispitivanje. Upravo je ta posvećenost i Ledgerov talent najbolji razlog za gledanje filma. Toliko je dobar da se podjednako mračna transformacija Aarona Eckharta iz junačkoga tužitelja Harveyja Denta u monstruoznoga Two Facea, često zaboravlja u raspravama u nesumnjivo najboljem dijelu Nolanove trilogije.

Filmovi Tehix 7
IZVOR: IMDb (imdb.com)

IRON MAN (2008.)

Superman nam je pokazao da čovjek može letjeti, Iron Man nam je pokazao kako. Prvi film u onome što će kasnije postati Marvelova impresivna biblioteka filmova o superjunacima, Iron Man se uspijeva fokusirati manje na željezo, a više na čovjeka. Robert Downey Jr. dokazuje se rođen za ulogu industrijskoga milijardera Tonyja Starka čiji ga bliski susret sa smrti prisiljava koristiti svoju genijalnost kako bi pomogao svijetu, a ne profitirao od nevolja. S režijom Jona Favreaua, zajedno s Downeyjevom izvedbom, Iron Man ne samo da je postavio temelje Marvel Cinematic Universea, već je prisilio Hollywood da ozbiljno shvati filmove o superjunacima i pomogao je u privlačenju vrhunskoga talenta u taj svijet.

Filmovi Tehix 8
IZVOR: IMDb (imdb.com)

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER (2014.)

Postoji razlog zašto su Joe i Anthony Russo preuzeli ulogu arhitekta priče Marvel Cinematic Universea nakon Jossa Whedona, a taj je razlog Captain America: The Winter Soldier iz 2014. godine. Oštro u suprotnosti s Captain America: The First Avenger iz 2011., Joe i Anthony Russo u nastavku stavljaju našega junaka Stevea Rogersa (Chris Evans) u desetljećima staru zavjeru koja uključuje nacističku udruženu organizaciju Hydra i Capov novi dom S.H.I.E.L.D.. Film je izvanredan akcijsko špijunski triler s nekim od besprijekorno izvedenih akcijskih niza scena, posebno u poznatoj sceni u kojoj se Rogers bori s oko 10 Hydra agenata u staklenome dizalu.

Filmovi Tehix 9
IZVOR: IMDb (imdb.com)

DEADPOOL (2016.)

Kada je riječ o glumcu koji se otkupljuje u očima obožavatelja stripova, nekolicina ima sreće kao Ryan Reynolds koji je glumio ne u jednome, ne u dva, već u tri najomraženija filma o superjunacima –  Blade: Trinity 2004., X-Men Origins: Wolverine iz 2009. i Green Lantern iz 2011. Konačno, Reynolds osvaja obožavatelje i kritičare u 2016. s filmom Deadpool, gdje igra nadmoćnoga plaćenika s faktorom ozdravljenja zbog kojeg Wolverine izgleda igračka i jezikom od kojega će se najveći pijanac zacrvenjeti. Smješten u Foxovom X-Men svijetu prije Disneyjeve kupovine, Deadpool se okušava u superjunačkome svijetu tako što masakrira sve svoje neprijatelje. Tu i tamo se pojave dobri dečki X-Mena pokušavajući ga regrutirati, no Colossus (Stefan Kapičić) i Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand) samo nas nasmiju još više sa svojim interakcijama s Deadpoolom.

18. svibnja 2018. dolazi Deadpool 2
IZVOR: IMDb (imdb.com)

LOGAN (2017.)

S filmom Logan, redatelj James Mangold stvorio je snažan i iznenađujuće jedinstven zaključak priče Hugh Jackmanova Wolverina. Logan je postavljen u ne tako daleku budućnost gdje ga ubija adamantium u tijelu, Charles Xavier (Patrick Stewart) polako gubi razum zbog Alzheimerove bolesti, a većina drugih mutanta je mrtva. Stvari se mijenjaju za bivše junake kada se pojavi Laura (Dafne Keen) – Loganova kći napravljena u laboratoriju i koja mora pobjeći u Kanadu. Odvojen od Foxovog X-Men svijeta, Logan odlazi na emocionalna mjesta o kojima ostali superjunački filmovi mogu samo zamišljati. Stewartova izvedba bezgrešno ostarjeloga profesora Xaviera je smiješna i srčana, a Jackman nikad nije bio bolji kao bezobzirni junak koji ga je proslavio. Logan je tužan, mračan i krajnje lijep.

Filmovi Tehix 11
IZVOR: IMDb (imdb.com)

WONDER WOMAN (2017.)

Svijetla točka među mnoštvom razočaranja Warner DCEU-a je Wonder Woman iz 2017. Film napokon i trijumfalno pruža princezi Diani od Themyscire (Gal Gadot) priliku da zasja na velikome platnu. Gadot na čudesan način utjelovljuje identitet Wonder Woman i kao odlučne ratnice i kao žene s istinskom brigom za svijet izvan svoga otočkoga doma. Redateljica Patty Jenkins miješa nevjerojatno različitu grčko-rimsku mitologiju izvornoga materijala sa scenama ratnih zbivanja u Europi 1918. godine. Uz humor i zadivljujuće akcijske scene, Wonder Woman uzima ono što su neki smatrali da je gotovo nemoguće adaptirati u DC serijal i pretvara ga u jedan od najboljih serijala i likova na velikome platnu.

IZVOR: IMDb (imdb.com)

DEADPOOL 2 (2018.)

Deadpool 2 izašao je u filmskoj godini prepunoj superjunaka, zajedno s velikim hitovima poput Avengers: Infinity War, Black Panther i Aquaman. No, drugi solo film Wadea Wilsona ističe se jedinstvenim spojem apsolutno nemilosrdnoga pokolja, nemilosrdnoga humora i iznenađujuće emocionalne rezonancije. Sve što je bilo u prvome filmu, u ovome je pojačano za 100 %. Deadpool sječe Yakuzu dok Dolly Parton vlada u pozadini. Zatim imamo čitavu gomilu kratkotrajnih superjunaka koji uče opasnosti skakanja iz aviona s padobranom tijekom jakoga vjetra. Josh Brolin igra kiborga Cablea koji putuje kroz vrijeme i Zazie Beetz sjaji kao Domino, dok se Colossus i Negasonic Teenage Warhead vraćaju pomoći našem (anti)junaku.

IZVOR: IMDb (imdb.com)

AVENGERS: INFINITY WAR (2018.)

Nakon sjajnog uspjeha filma Avengers: Endgame iz 2019., gotovo je lako zaboraviti koliko je njegov prethodnik bio impresivan. Avengers: Infinity War okuplja glavne i sporedne likove iz više od desetak različitih serijala, daje im svo vrijeme da sjaje i u svemu tome nekako stvaraju epsku i emocionalno moćnu priču. U New Yorku i Edinburghu dobivamo eksplozivne borbe, pratimo Guardianse i Thora po cijelome kozmosu i vraćamo se u Wakandu radi bitke koja bi i Petera Jacksona učinila ljubomornim. Infinity War čini sve to dok pokazuje Thanosa kao istinskoga protagonistu. Digitalna realizacija Brolinove izvedbe je zapanjujuća, toliko da se pitate gdje počinje Thanos, a gdje završava Brolin.

Avengers Infinity War - RECENZIJA
IZVOR: IMDb (imdb.com)

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.