Gdje se nalaze naši podatci na društvenim mrežama?

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

O istoj temi pisali smo prije par godina, a danas smo odlučili istražiti koje su se stvari promijenile. Odlučili smo podijeliti članak u dvije skupine Facebook i Google skupinu pa ću vam u nastavku članka objasniti zašto samo u te dvije skupine iako imamo tu YouTube i Instagram.

FACEBOOK


Facebook svakog dana ima preko jedne ipo milijarde korisnika aktivno, a to se tiče samo Facebook domene. Instagram je također u vlasništvu Facebook kompanije pa isto tako dijeli data centre sa Facebook web stranicom. Prvi Facebook data centar koji se sagrađen prostirao se na preko 145 tisuća kvadrata. Facebook danas ima preko 15 data centara u cijelom svijetu, a najveći data centar prostire se na preko 400 tisuća kvadrata. Najnoviji data centar graditi će se u Singapuru, a arhitektonski prikaz možete vidjeti ispod.

IZVOR SLIKE: FACEBOOK ENGINEERING (engineering.fb.com)

Pitate li se koliko zapravo jedan data centar može pohraniti slika ili videozapisa, pa odgovor ne postoji, u jednom manjem Facebook/Instagram data centru nalazi preko par bilijuna slika. U istim takvim data centrima nalaze se i naše poruke, naši profili, naši selfiji i sve ostale stvari koje možemo vidjeti na jednoj društvenoj mreži. O Instagramu nemamo nešto pretjerano pričati pošto se svi podatci nalaze u istim data centrima još od 2012. godine kada je kupljena od strane Facebook INC. za milijardu američkih dolara.

GOOGLE


Google je trenutno najjača platforma na svijetu, vlasnik Googla je tvrtka ‎Alphabet Inc. uz Google ista tvrtka je i vlasnik YouTube platforme. Zašto je baš Google najjača platforma na svijetu? Pa odgovor je jednostavan da nema Googla nebi bilo ni interneta, ne bi bilo ni ostalih društvenih mreža. Sve ide preko njihovih servisa. Zato Google u svome vlasništvu ima preko 20 data centara. Svi Google data centri napajaju se 100% iz obnovljivih izvora energije, a isto tako i njihovi uredi diljem svijeta. Službeno sve svoje urede i data centre napajaju od 2018. uz pomoć solarnih panela i vjetrenjača.

IZVOR SLIKE: Sustainability GOOGLE (sustainability.google)

YouTube se počeo koristiti Google data centrima u 2006. godini kada je Google kupio web stranicu za 1.7 milijardi dolara, a danas vrijedi preko 15 milijardi dolara. Iako koriste Google data centre, rade odvojene pa je tako YouTube 2017 kupio kompleks od 500 tisuća kvadrata i sagradio ogromne uredske komplekse sa velikim parkovima. Tako se novo sjedište YouTube kompanije smjestilo u San Bruno, a u San Bruno sjedištu trenutno zapošljavaju preko 2800 zaposlenika.

Gabriel Huđanhttps://www.tehix.hr
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.