fbpx

Google Chrome bez kolačića

5,364FansLike
6,726FollowersFollow
42FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Google je najavio da će prekinuti podršku za neovisne kolačiće u svom pregledniku Chrome kao dio mjera namijenjenih poboljšanju privatnosti korisnika.

Kolačiće obično koriste neovisni oglašivači, a uz pomoć njih prate gdje korisnici idu na web kako bi mogli ciljati oglase na temelju njihovih interesa i sklonosti. Google želi da Chrome i drugi preglednici implementiraju „Sandbox privatnost“ koja će tvrtkama i dalje omogućiti da ciljane oglase web korisnicima nude bez mogućnosti prepoznavanja pojedinca.

Google je rekao kako planira u naredne dvije godine ukinuti podršku za kolačiće i opisuje to kao potez koji će znatno poboljšati privatnost korisnika. Chrome će od veljače započeti s ograničenjem nesigurnog praćenja na više web mjesta, tretirajući kolačiće koji ne sadrže oznaku SameSite prvobitnim kolačićima i zahtijevaju pristup kolačićima s oznakom za neovisnu upotrebu putem HTTPS-a.

U prosincu 2019. Google je dodao novu značajku Chromeu koja će upozoriti korisnike da li je njihova sigurnost pri prijavi ugrožena nakon što su je u veljači prvo objavili kao neobavezno proširenje. Također namjerava kasnije ove godine pokrenuti mjere protiv fingerprintinga koje će otkriti uporabu te metode i pokušati je ublažiti.

“Korisnici zahtijevaju veću privatnost, uključujući transparentnost, izbor i kontrolu načina na koji se njihovi podaci koriste i jasno je da se ekosustav web mora razvijati kako bi udovoljio tim sve većim zahtjevima”, rekao je Justin Schuh, direktor Chromeoveg inženjeringa u Googleu.

NAJNOVIJI ČLANCI

Sastavljanje ili kupovina gotovog pc-a?

Često se vodi polemika oko teme trebali kupovati složeno računalo ili samo komponente koje ćemo sami posložiti. Na to pitanje mi vam nudimo dva...

Huawei Y6s dostupan u Hrvatskoj

Novi Huawei Y6s odsad je dostupan i na domaćem tržištu. Glavne odlike novog Y6s su prostrani Dewdrop zaslon dijagonale 6,09 inča, snažan osmojezgreni procesor...

Istraživanje Huaweija: Hrvati glazbu slušaju i više od 4 sata dnevno, a najviše vole rock i metal

Huawei je proveo online istraživanje na preko četiri tisuće ispitanika kako bi dobio uvod u navike slušanja glazbe kod Hrvata. U anketi je sudjelovao...

Grafička za profesionalce – Radeon Pro W5500

AMD je već napravio veliki korak izbacivanjem svojih novih RDNA grafičkih kartica. Prošle i ove godine te je...
Avatar
Gabriel Huđanhttps://www.tehix.hr
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here