Huawei predstavio nevjerojatan zvuk polarne svjetlosti

Sound of Light projekt testirao je granice umjetne inteligencije i njene mogućnosti razvijanja i učenja, pogotovo kada je riječ o prepoznavanju slika i stvaranju glazbe.

5,473LIKELajkaj
4,570FOLLOWFOLLOW
38FOLLOWFOLLOW
109SUBSCRIBESUBSCRIBE

Kako zvuči svjetlost? Ovo uzbudljivo pitanje Huawei je postavio timu suradnika sastavljenom od umjetnika i AI stručnjaka kako bi proslavili objavljivanje Huawei Mate 20 Pro modela. Pokazujući napredne AI mogućnosti pametnog telefona kreiran je Sound of Light, ambiciozan projekt kojim je polarna svjetlost transformirana u nikad viđeno audio – vizualno iskustvo.

Sound of Light projekt testirao je granice umjetne inteligencije i njene mogućnosti razvijanja i učenja, pogotovo kada je riječ o prepoznavanju slika i stvaranju glazbe. Suradnici su imali zahtjevan zadatak zabilježiti polarnu svjetlost u Norveškoj i naučiti posebno izrađeni AI sustav, koji je dostupan na Huawei Mate 20 Pro uređaju, da prepozna ključne značajke svjetlosti i pretvori ih u glazbene elemente. Ovi originalni dijelovi zvuka potom su korišteni kako bi komponirali simfoniju u suradnji s Huawei Mate 20 Pro telefonom. Krajnji izazov za umjetnički tim potom je bio kreairati multi-osjetilno iskustvo koje se suprotstavlja inovacijama u AI-ju s nikad prije viđenim ili slušanim jezikom polarne svjetlosti.

Putovanje – od inicijalnog snimanja polarne svjetlosti do završne izvedbe

 Na otvorenim poljima ispod noćnog neba Tromsøa u Norveškoj, lovac na auroru, Kjetil Skogli i nagrađivani kompozitor Mark Sayfritz bacili su se u potragu za polarnom svjetlošću. Potom je Mark radio s posebno izrađenim AI sustavom na Huaweiju Mate 20 Pro kako bi stvorio simfoniju temeljenu na snimkama. Nakon što su glazbeni dijelovi ukomponirani, James Shearman, jedan od najboljih svjetskih dirigenata i kompozitora, rasporedio ih je za orkestralni nastup simfonije zvuka svjetlosti u slavnom Brahms Hallu u Beču. „Moja uloga kao dirigenta je da oblikujem, inspiriram i upravljam izvedbom simfonije i da, uz pomoć AI-ja, udahnem život u nju. Da stvorim osjećaj kao da polarna svjetlost zaista govori kroz glazbu“, istaknuo je James. Tijekom cijelog putovanja korištene su AI mogućnosti Huawei Mate 20 Pro pametnog telefona kao inspiracija za pomicanje granica očekivanja.

„Uvođenje umjetne inteligencije u svoju glazbu otvorilo je gomilu potpuno novih kreativnih mogućnosti. Sada mogu iskombinirati snimke polarne svjetlosti s AI sustavom koji analizira elemente poput boje, veličine, oblika i brzine. Potom generira razne varijacije mojih glazbenih izraza na temelju onoga što vidi. Stoga, kada AI prepozna djelomično dramatičan glazbeni show, može modulirati zvukove da odražavaju taj intenzitet u kompoziciji. Potom ja mogu uklopiti ove elemente u simfoniju”, izjavio je kompozitor Mark Sayfritz.

Događaj uživo u Beču – večer AI-ja, glazbe i polarne svjetlosti

 Ali, kako zvuči polarna svjetlost? Na ovo pitanje odgovoreno je pomoću audio-vizualnog nastupa uživo  koji je održan u Brahms Hallu koncertne dvorane Musikverein u Beču 28. studenog. S preko 300 gledatelja, nevjerojatni zvuk polarne svjetlosti dirigirao je James Shearman uz nastup Synchron Stage orkestra.

Orkestar je iskusan u izvođenju glazbenih brojeva za film i upravo je njihova sposobnost da povežu glazbeni dio nastupa s projekcijom vizualnog dijela odigrala ključnu ulogu u live izvedbi.

Na događaj uživo, koji je vodila Ina Sabitzer, pozvani su predstavnici medija i drugi uvaženi gosti kako bi podijelili užitak u Huaweijevom pomno izrežiranom Sound of Light projektu. Večer je uključivala scene iza kulisa filma Genesis prikazujući put s neba na stage i kulminirajući nastupom uživo na suradničkom projektu.

NAJNOVIJI ČLANCI

Huawei objavio poslovne rezultate za prvi kvartal 2019. godine

U prvom kvartalu ove godine Huawei je ostvario prihod od 26.7 milijardi dolara, a što predstavlja porast od čak 39 posto u odnosu na...

Vino, pjesma i vitezi – noć prije Velike Bitke u Igri Prijestolja

Druga epizoda serije Game of Thrones ponudila je još jednu veliku epizodu ove nedjelje. Posljednji trenutci naših junaka bili su puni „bittersweet“ trenutaka jer...

Huawei P30 – RECENZIJA

 - Huawei P30 SPECIFIKACIJE -  ZASLON 6.1 inča, 1080 x 2340 piksela, OLED ANDROID VERZIJA Android 9.0 (Pie); EMUI 9.1 CPU Octa-core (2x2.6 GHz) PREDNJA KAMERA 32 MP - f/2.0 (wide) STRAŽNJA KAMERA 40...
Avatar
Gabriel Huđanhttps://www.tehix.org
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here