Joker – RECENZIJA

5,322FansLike
6,289FollowersFollow
57FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Arthur Fleck je neuspješni klaun i još neuspješniji stand-up komičar. Dok pokušava jednostavno postojati u srušenome i potučenome Gotham Cityju, niz nasilnih događaja dovest će do pobune u gradu i rođenja Jokera.

Joker Recenzija Tehix 2

Žanr: drama, triler
Godina: 2019.
Redatelj: Todd Phillips
Glavne uloge: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 121 minutu
Datum izlaska: 31. kolovoza 2019
U kinima od: 03. listopada 2019.

Godina je 1981., a mjesto radnje je Gotham City. Bogati ljudi su sve bogatiji, a siromašni siromašniji. Odvija se štrajk smetlara, štakori divljaju u nagomilanome smeću, a Arthur Fleck sjedi pred ogledalom polako oslikavajući  lice. Pokuša se nasmiješiti, ali pribjegava držanju kutova usta u obliku osmijeha koji se proteže od uha do uha. Jedna suza neprimjetno se slijeva niz njegov obraz. Tako započinje Joker. Nema čudovišta, CGI ili raznih kostima. Samo čovjek. Tužni klaun.

Joker Recenzija Tehix 5

Arthur je jedna od životnih žrtava, jedan od životnih „nakaza“. Pretučen, ismijavan i zlostavljan. Previše je upoznat s okusom krvi u ustima. Ali on nije samo usamljenik ili pogrešno shvaćen, on uopće ne može komunicirati sa svijetom. Svakodnevno postojanje jednostavno je nemoguće jer pravila i kodeksi koji grade društvo ostaju mu nepoznati. Umjesto toga, Arthur stoji izvan svijeta, dijelom zbog stanja koje izaziva nekontrolirani smijeh (često u najgorim situacijama). Oči se pune boli i tugom dok ga smijeh nadvladava i svijet se povlači još dalje od Arthura. „Jednostavno se više ne želim osjećati tako loše“, šapće Arthur koji je također na sedam različitih vrsta lijekova i bio je u sustavu većinu svoga života. Sustav koji za njega sada nema resursa ni vremena. Očajnički šapat za koji znate da ga nitko neće čuti. Taj trenutak označava pad Arthura Flecka i početak Jokera.

Arthur Fleck Tehix 1

Film je tužna i kaotična studija nekoga tko je nevidljiv, tko uopće ne postoji za svijet oko njih. Ovo je, ne smijemo zaboraviti, priča o tome kako je stvoren negativac. Ali ono što su pisac/redatelj Todd Phillips i koautor Scott Silver (8 Mile, The Fighter) zapisali u život je Joker kao lik. Ono što njih i film zanima je mentalno, moralno, emocionalno, fizičko stanje čovjeka koji je postao Joker.  Kao Arthur/Joker, Joaquin Phoenix je zapanjujući. Phillips je rekao da je tijekom pisanja scenarija imao sliku glumca iznad svoga ekrana i vjerovanje se isplatilo. Phoenix nastanjuje Arthura. Izgubivši kilograme zbog uloge, izgleda mršav, slabašan, gladan. Sjene su isklesale otkrivene kosti. Fizikalnost mu je precizna – način na koji se kreće, ljulja, trči, sjedi, puši, smanjuje se… Njegov uobičajeni intenzitet je očit na zaslonu i zadivljujući je, čak i na trenutke neodoljiv. Ako želite uspoređivati Phoenixa s Heathom Ledgerom ili Jack Nicholsonom, nemojte. Nema usporedbe. Ne zato što je jedan bolji od ostalih, nije. Svaki glumac je napravio svoju verziju Jokera i svaka ta verzija je zapanjujuća. Ono što ističe Phoenixa jest činjenica da nam on nije predstavio Jokera, on nam je predstavio Arthura Flecka. Ovo je namjerna posljedica odstupanja od izvornog materijala. Phillips je rekao da, premda su elementi filma uzeti iz grafičkoga romana The Killing Joke, film ne prati stripove. Hrabar potez za lika s tako žarkom bazom obožavatelja, ali to je najveće bogatstvo filma. Ne samo da stoje potpuno odvojeni od ostatka DCEU-a, nego u potpunosti stoje odvojeni od filmova o stripovima općenito. To je lik i film koji su u potpunosti oslobođeni. Oslobođeni biti što god žele.

Arthur Fleck Tehix 3

Iako je ovo Phoenixov film, treba pohvaliti Frances Conroy koja je briljantno odigrala Arthurovu majku Penny. Zatim Zazie Beetz kao Sophie Dumond, iako nedovoljno iskorištena, unosi vitalnu ljudskost u njene scene s Arthurom. Također treba pohvaliti glazbenu temu Jokera violončelo Hildura Guðnadóttira – tužan, mračan i prelomljen – i kinematografiju Lawrencea Shera. U njegovim je rukama Gotham živ kao pravi, zloban, brutalan lik. Potlačen, sa svjetlucavim svjetlom koji nikad zaista ne ulazi. Stvari se savršeno isprepliću dok Arthur pleše između svjetla i sjene, a svaka je kost vidljiva i oštra dok žice violončela vibriraju.

NAJNOVIJI ČLANCI

Jurassic World Dominion – sve što znamo o nastavku

Jurassic World serijal je svojevrsni "remake" popularnoga Jurassic Park serijala koji je osvojio publiku prije čak 27 godina. Legendarni vizualni efekti...

Huawei želi e-učenjem povezati škole i ponuditi svima kvalitetno obrazovanje

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao...

Redragon Vata – Recenzija

Zahvaljujući suradnji koju smo ostvarili sa slovenskom tvrtkom Colby na recenziju nam je stigla odlična mehanička tipkovnica iz Redragona. Riječ o Vata...

Pogledajte trailer za Hyper Scape

Ubisfot je predstavio Hyper Scape, potpuno novu i besplatnu battle royale igru. Igra će prvo biti dostupna u probnome razdboblju u nekoliko...

REVIEW OVERVIEW

Joker
10

KRATKI PREGLED

Joker je film o nastajanju najvećeg DC zlikovca, ali isto tako je tužan prikaz života čovjeka koji je odbačen od strane društva zbog stvari koje on ne može kontrolirati. Film veoma realno prikazuje današnje društvo i kako se odnosimo prema osobama kao što su Arthur Fleck.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: