League of Legends: eSport koji ne ostvaruje profit

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
88SubscribersSubscribe

Gledajući s poslovnog stajališta, esportovi mogu biti poprilično neugodni. Iako ne nedostaje ulaganja u ovoj sferi, ona je jako ranjiva i profitabilnost je često pod znakom upitnika. League of Legends je trenutno i dalje vodeća esport igra s najvećom publikom i najbolje razvijenim međunarodnim natjecateljskim ligama. Unatoč tome, čak i ovaj svjetski div se muči s ostvarivanjem profita na godišnjoj bazi, gledajući pritom zarade isključivo od same igre, odnosno koliko igrači ostavljaju novca Riotu.

Igra je besplatna za sve

League of Legends spada među besplatne igrice i ne samo to, ne nudi nikakvu mogućnost kupovine koja će na bilo koji način igračima koji su potrošili novac dati prednost nad drugima. Sve kupnje koje se mogu obaviti u igrici tiču se isključivo poboljšanja iskustva i personaliziranja izgleda likova u igri. Također, puno je dodatne opreme koja se prodaje izvan igre kao što su tipkovnice ili najbolji gaming miševi za League of Legends. Možemo sa sigurnošću reći da je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg i postoji takva velika baza igrača koji vole ovu igricu.

Velik napredak od 2009.

League of Legends je lansiran u listopadu 2009. godine, a od tada je postao gotovo neprepoznatljiv svojoj originalnoj verziji. Igra je napredovala iz godine u godinu i svi su složni da je svaka nova promjena poboljšala igru i podigla joj popularnost. Samim time je privukla veliku publiku i igrače koji su se otisnuli na platforme kao Twitch i YouTube te dodatno popularizirali ovu igru. Ukupna gledanost svjetskih prvenstava doseže ogromne brojke pa je tako prošlogodišnje finale svjetskog prvenstva gledalo oko 44 milijuna ljudi.

Esportovi zarađuju znatno manje od klasičnih sportova

Za razliku od tradicionalnih sportova, prihodi esportova su poprilično manji, a pogotovo u Hrvatskoj. Iako nude slične stvari svojim fanovima, tradicionalni sportovi 40% svojih prihoda zarađuju od sponzora, 40% od prijenosa, a oko 20% od fanova koji kupuju ulaznice i različitu robu. Kada je riječ o esportovima, oni oko 80% svojih prihoda zarađuju od sponzora, 15% od prijenosa i samo oko 5% od fanova. Da se stoga zaključiti da bez sponzora esport i League of Legends vrlo vjerojatno ne bi preživjeli.

Igra mora stvoriti podlogu za sponzore

Ako pogledamo nogomet ili košarku koji su najpopularniji sportovi u većem dijelu svijeta, shvaćamo da im nije nikakav problem privući sponzore, bez obzira tko oni bili. Kod esportova je malo drukčija priča. Iako je sasvim logično da neku ekipu ili natjecanje sponzorira tvrtka kao Alienware, puno je teže ostvariti sponzorstvo od tvrtki kao što su Beko, BMW ili Mastercard. Stoga je potrebno stvoriti neku podlogu u kojoj će se ti sponzori osjećati “domaće”, a to je nešto što je Riotu i League of Legendsu pošlo za rukom.

Rizici i nagrade pred esportom

Na ovu temu oglasio se i Alban Dechelotte koji je zadužen za poslovni razvoj i sponzorstvo u europskom League of Legends natjecanju, LEC-u: “Nestabilnost rastuće industrije kao što je esport pred sobom ima velike i brojne izazove, ali kada sagledamo veću sliku, ona se ne razlikuje previše od šire zabavne industrije. Uvijek je postojao i postojat će rizik, ali s njime dolazi i potencijal.”

Antonio Grgurićhttp://www.tehix.hr
Ljubitelj RPG igara i GTA serijala. Veliki zaljubljenik u hardver!

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.