Linux – alternativa za Windows

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
88SubscribersSubscribe

S obzirom da je nedavno istekla podrška za Windows 7, a možda niste u mogućnosti priuštiti neku drugu verziju Windows ili želite nešto novo trebali bi ste probati Linux, koji je u potpunosti besplatan.

Linux, kao i Windows, iOS i Mac OS, je operativni sustav. Postoji od sredine 1990-ih i koristi se u vašim telefonima, termostatima, automobilima, hladnjacima, Roku uređajima i televizorima. Zapravo, jedna od najpopularnijih platformi na planeti, Android, pokreće Linux operativni sustav. Linux također pokreće većinu interneta, 500 najboljih svjetskih superračunala i svjetske burze. Osim što je platforma za pokretanje brojnih računala, poslužitelja i ugrađenih sustava širom svijeta, Linux je jedan od najpouzdanijih i sigurnih operativnih sustava na raspolaganju.

Linux ima nekoliko različitih verzija koje odgovaraju bilo kojoj vrsti korisnika. Te se verzije nazivaju distribucijama, a gotovo svaka distribucija Linuxa može se besplatno preuzeti, snimiti na disk (ili USB pogon) i instalirati. Linux nudi jednu od najlakših instalacija svih operativnih sustava, a većina verzija Linuxa nudi ono što se naziva „Live distribucija“  što znači da pokrećete operativni sustav s CD / DVD ili USB pogona bez promjene na tvrdom disku. Dobivate potpunu funkcionalnost bez obveze na instalaciju. Nakon što ste ga isprobali i odlučili da li ga želite koristiti, jednostavno dvaput kliknite ikonu za instalaciju.

U slučaju da želite isprobati Linux, ali ste se naviknuli na Windows i ne želite se privikavati na novi izgled evo nekoliko distribucija koje su najsličnije Windows operacijskom sustavu:

Zorin OS

Zorin OS je distribucija Linuxa najviše nalik Windows-u. Gotovo je replika sustava Windows 7, s izbornikom Start, programskom trakom itd. Ima dosta dobru brzina distribucije OS-a i dolazi s nekoliko unaprijed učitanih uslužnih aplikacija.

Robolinux

Robolinux će vam omogućiti da instalirate aplikacije iz Windowsa bez ikakvih komplikacija. Također možete kopirati cijeli C: pogon iz Windows-a u Robolinux.

Chalet OS

Ova je najbliže što imamo Windows Vista. Zajedno s widgetima i izbornicima distribucija je jednostavna za rukovanje, a izbornik Start je sličan onome u sustavu Windows XP.  

Linux Mint

Većina distribucija Linuxa poznata je po brzini i jednostavnosti, dok Windows ima puno više mogućnosti. Linux Mint je prilično svestran, a najbliži je Windows 10 među svim Linux distribucijama.

Gabriel Huđanhttps://www.tehix.hr
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.