Noctua NH-U12A – RECENZIJA

5,324FansLike
6,353FollowersFollow
56FollowersFollow
112SubscribersSubscribe
www.trust.com

Zahvaljujući dobrim ljudima iz marketing tima Noctue u redakciju nam je stigao NH-U12A koji trenutno glasi za jedan od najboljih 120mm hladnjaka za procesore. U nastavku pročitajte detaljnu recenziju:

PAKIRANJE I POPRATNI PAKET

Dizajn pakiranja je vrlo lijep i jednostavan prepoznatljiv za sve Noctuine proizvode. Na gornjoj i prednjoj strani vidimo neke od mogućnosti ovoga hlađenja kao i naljepnicu gdje nam Noctua obećava 140mm performanse u 120mm. Unutar samoga pakovanja je sve vrlo lijepo složeno. Na vrhu tako imamo manju kutiju gdje se nalazi SecuFirm2 sustav montiranja za Intel i AMD procesore kao i Y kabel za povezivanja dva ventilatora koja zbog dva L.N. adaptera možemo spojiti i koristiti uz još veću tišinu. Tu je naravno i poznata Noctua NT-H1 termalna pasta koja i dan danas spada u sam vrh ponude. Kao i jedan odvijač za lakšu montažu. Na kraju dobivamo i sam hladnjak s dva NF-A12x25 ventilatora.


SPECIFIKACIJE


VENTILATORI

NF-A12x25 ventilatori jedni su od najboljih 120mm ventilatora dostupnih na tržištu, a upravo oni stižu uz NH-U12A hlađenje. Zbog dodatnih gumica na rubovima gdje se spajaju sam hladnjak i ventilator smanjene su vibracije, a samim time i buka. Naravno tu je PWM kontrola koja je izvedena pomoću NE-FD1 IC-e koji posjeduje SCD tehnologiju koja omogućuje vrtnju ventilatora između 450 i 2000 okretaja u minuti odnosno 1700 uz LN adapter.


HLADNJAK

Sam hladnjak je veličine 158 x 125 x 58 mm što ga čini vrlo kompaktnim i sigurno staje u svako kučište. Njegove dimenzije prilagođene su tako da bude kompatibilan sa svim RAM modulima koje možete instalirati u DIMM ležišta, ali i s većinom grafičkih kartica. Sustav hlađenja izveden je pomoću baze kroz koju prolazi sedam bakrenih toplovodnih cijevi. Dok su sama rebra gdje struji zrak od aluminija dizajnirana za što veći protok zraka, a maksimalan protok zraka iznosi 102.1 m3/h odnosno 85.5 m3/h uz L.N.A.


MONTAŽA

NH-U12A kompatibilan je sa svim LGA115x, LGA2011, LGA2066 za Intel procesore, dok kod AMD-a imamo podršku za AM4, AM3(+), AM2(+), FM1 i FM2(+). Tako da smo ga bez problema montirali na naš FX 8300 odnosno MSI 970A SLI Krait Edition matičnu ploču. Sam proces je vrlo jednostavan, a i kvalitetno je objašnjen u uputstvu. Izbor za termalnu pastu bio je jednostavan jer je u paketu došla NT-H1, mrvicu smo razočarani jer se tu nije smjestio noviji NT-H2.


TEST

Procesor je za vrijeme testiranja bio podešen na 3.6 Ghz odnosno tijekom drugog testa na 3.8 GHz. U idle režimu na 3.6Ghz brzina ventilatora nije prelazila 750 okretaja u minuti, a temperatura se držala na niskih 27°C. Na istoj brzini kada smo procesor opteretili na svih 8 jezgara na period od 10 minuta maksimalna temperatura iznosila je 36°C. Broj okretaja ventilatora bio je 1050 RPM-a i nije bilo buke već samo lagani ton strujanja zraka.

U drugoj fazi odlučili smo se još više podići radni takt kako bi vidjeli kako će to utjecati na temperature i brzinu vrtnje ventilatora.  U idle režimu pri istom broju okretaja kao u prvom testu temperatura je iznosila 30°C što je za tri stupnja više, dok je u punom opterećenju ta temperatura iznosila 40°C. U niti jednom trenutku ventilatori nisu išli preko 1050 okretaja u minuti što znači da su ventilatori konstantno bili vrlo tihi.


ZAKLJUČAK

S cijenom koja je nešto viša od 100€ ovaj CPU hladnjak spada u viši segment te nije namijenjen svima već onim pravim entuzijastima koji će iskoristiti njegov potencijal prilikom overclocka svojih procesora. Zbog svega navedenoga ovaj proizvod zaslužio je Alpha Diamond priznanje kao i Best Buy, Advanced Design i Noiseless priznanja.

www.trust.com
Noctua NH-U12A
10

KRATKI PREGLED

Noctua je još jedanput pokazala kako izraditi kvalitetno hlađenje. Ovaj model pruža 140mm performanse u malom 120mm izadanju uz gotovo bešuman rad ventilatora i prilikom većeg broja obrtaja.
Antonio Grgurićhttp://www.tehix.hr
Ljubitelj RPG igara i GTA serijala. Veliki zaljubljenik u hardver!

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.