Poznati hrvatski fotograf provjerio postoji li razlika između smartphone i DSLR fotografije

5,450LIKELajkaj
6,130FOLLOWFOLLOW
35FOLLOWFOLLOW
112SUBSCRIBESUBSCRIBE

Petar Krešimir Furjan hrvatski je fotograf čiji rad na Instagramu svakodnevno prati preko 45 tisuća fanova. Potaknut čestim raspravama na društvenim mrežama i forumima oko kvalitete fotografije na pametnim telefonima, odlučio je na svojoj Instagram stranici putem danas iznimno popularnih Instagram Storyja napraviti malo istraživanje.

Fotograf je tako napravio seriju Instagram Storyja na kojima je isti kadar fotografirao profesionalnim DSLR fotoaparatom i Huaweijem P30 Pro te postavio anketu za korisnike u kojoj ih je pitao „Koja je fotografija snimljena s Huaweijem P30 Pro?“.  Na svaku foto-anketu je u prosjeku odgovaralo oko 500 ispitanika, a rezultati pokazuju da krajnji korisnici ne vide razliku u kvaliteti između fotografija snimljenih s DSLR fotoaparatom i onih uslikanih Huaweijem P30 Pro.

Iznenađuje činjenica da je 57 % ispitanika na pitanje koje uključuje portretnu fotografiju reklo da je fotografija uslikana Huaweijem P30 Pro zapravo snimljena DSLR-om. Rezultat pokazuje koliko je daleko dogurala mobilna fotografija, ali i Huawei čiji su pametni telefoni okrunjeni brojnim nagradama, dok je velik broj medija i stručnjaka upravo kameru modela P30 Pro proglasio najboljom na tržištu.

„Huawei već neko vrijeme na tržište, u suradnji s Leicom, plasira pametne telefone s vrhunskim kamerama. Potaknut vrhunskim performansama kamere mog Huaweija P30 Pro odlučio sam testirati prepoznaju li korisnici razliku između fotografija snimljenih DSLR fotoaparatom i pametnim telefonom“, istaknuo je Petar Krešimir Furjan.

Još jedna fotografija kod koje su ispitanici zamijenili DSLR i Huawei P30 Pro je makro fotografija debla drveta kod koje je 56 % ispitanika mislilo da je DSLR fotografija zapravo uslikana Huaweijem P30 Pro. Kod ostalih rezultata također je zamijećeno da nema većeg odmaka od 50-50 omjera što upućuje da, prema ispitanicima, razlika između DSLR fotoaparata i Huaweija P30 Pro nije znatna ili ne postoji. Štoviše, kod velikog je dijela fotografija upravo zabilježen omjer od 50-50 koji dokazuje prethodno spomenutu tezu.

Upravo je Huawei nedavno otvorio natječaj naziva InFocus Awards na kojem poziva sve one koji se žele okušati u mobilnoj fotografiji da prijave svoje radove. Za fotografije je otvoreno pet kategorija – #EmotionTag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance i Storyboard, a moguće je prijaviti i video u trajanju od 30 sekundi u kategoriji naziva Life now. U projekt su uključeni i globalno poznati profesionalni fotografi koji čine žiri koji će ocijeniti prikupljene radove. Za one najbolje osigurane su i vrijedne novčane nagrade, kao i vrhunski Huaweijevi proizvodi.

NAJNOVIJI ČLANCI

The Angry Birds Movie 2 (titl.) – RECENZIJA

Izvorni Angry Birds film iz 2016. godine zamišljao je otok pun ptica koje ne znaju letjeti i kojega zelene svinje teroriziraju - osvajači koji...

Huawei časti korisnike s popustom do 50% za zamjenu oštećenog zaslona

Kako bi ispunio očekivanja svojih korisnika Huawei je predstavio Huawei Cares uslugu koja je dostupna u Hrvatskoj svim postojećim korisnicima određenih Huawei pametnih telefona....

Electronic Arts najavio novi Need for Speed Heat

Electronic Arts kompanija prije svega par dana službeno je najavila novi dio Need for Speed serijala, a zvati će se "Need for Speed Heat"....

Huawei vizija: ovi tehnološki trendovi će do 2025. iz temelja promijeniti svijet

Huawei je objavio novo izvješće o globalnoj viziji industrije Global Industry Vision (GIV) u kojoj su sažeta kompanijska predviđanja o razvoju tehnologije i ključnih...
Avatar
Gabriel Huđanhttps://www.tehix.org
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here