Predstavljene pobjedničke fotografije koje su zadivile žiri Huawei NEXT Image natjecanja

5,463LIKELajkaj
6,101FOLLOWFOLLOW
34FOLLOWFOLLOW
110SUBSCRIBESUBSCRIBE

Huawei Next Image natjecanje za regiju CEE&Nordic upravo je završilo, a tijekom njegova trajanja prijavili su se brojni fotografski entuzijasti iz dvadesetak zemalja. Osim samih prijava, jedan od ciljeva natjecanja bio je vidjeti svijet kroz oči i objektiv natjecatelja diljem svijeta te vidjeti koliko je u njihovim svakodnevnim životima prisutna mobilna fotografija. Od 9. srpnja do 27. kolovoza ukupno se 956.326 puta glasalo za neku od 67.610 prijavljenih fotografija, od kojih je 26.640 prijavljeno u najpopularnijoj od šest kategorija – Priroda.

Natjecanje je osiguralo i dragocjene nagrade za one najbolje. Pobjednik i dobitnik Grand Prix nagrade, korisnik Rekapavo s fotografijom Art&Leukemia iz Mađarske, odabran je među brojnim sudionicima od strane žirija, a uz novčanu nagradu od 10.000 eura osvojio je i MateBook X, putovanje u Italiju nazvano „Talijanska fotoekspedicija“ koju sponzorira i organizira National Geographic te mjesto za svoju fotografiju u novom izdanju National Geographic magazina. U svakoj pojedinačnoj kategoriji, nositelji prvog mjesta nagrađeni su novčanom nagradom od 2.000 eura te MateBookom X. No, nisu samo najbolji nagrađeni vrijednim nagradama. Drugo i trećeplasirani u svim kategorijama nagrađeni su Huawei P20 Pro i Huawei P20 mobitelima.

Sam natječaj, broj sudionika i prijavljenih fotografija, kao i broj glasova, pokazuju da mobilna fotografija privlači sve veći broj ljudi. Kao rezultat toga, sve više i više pojedinaca zainteresirano je da postanu profesionalni fotografi ili fotografi entuzijasti kako bi uhvatili one važne trenutke u svojim životima. Zahvaljujući modernim tehnologijama, to je moguće, s primjerice Huawei P20 Pro mobitelom, trenutnim liderom prema DxO ljestvici najboljih fotografskih pametnih telefona. Njegova trostruka kamera s prepoznavanjem slike, sjajnom noćnom načinu rada te AI tehnologiji, pomaže korisnicima da snima fotografije kao pravi NEXT image pobjednici ili profesionalci.

Žiri je sastavljen od šest vrhunskih profesionalaca s različitim artističkim iskustvom. Dominic Bracco, službeni fotograf magazina National Geographic Official, Alex Lambrechts, certificirani Leica fotograf, Tomasz Lazar, laureat World Press Photo, danski fotograf Bobby Anwar te Gal Gadot, glumica i zaštitno lice Huawei P20 serije te Yanmin Wang, predsjednik Huawei Consumer Business Group Huawei CEE&Nordic, zajedno su odlučivali o dobitnicima. “Željeli smo omogućiti svim ljubiteljima fotografije da snime najbolju fotografiju pametnim telefonom. Tisuće prijavljenih fotografija koje smo vidjeli u NEXT image natječaju, potiču nas da nastavimo dalje istraživati mogućnosti nove generacije vizualne kulture zajedno s korisnicima mobilnih telefona diljem svijeta.”, izjavio je Yanmin Wang.

NEXT Image natjecanje za CEE&Nordic regiju usmjerilo se i na posebno područje fotografije – mobilnu fotografiju. Moderni pametni telefoni opremljeni su kamerama koje se mogu usporediti s onim tradicionalnim. Prosječan korisnik možda će vrlo teško razlikovati koja od dviju fotografija je slikana pametnim telefonom, a koja profesionalnim fotoaparatom. Razvoj u ovom području je neizbježan, a članovi žirija ovog natjecanja to dokazuju – čak i profesionalni fotografi, učeni tradicionalnoj fotografiji – primjećuju ovaj trend. Mobilna fotografija prilika je za sve da ulove najbolje trenutke koji mogu postati umjetnost. Kod odabira onih najboljih, žiri je vodio računa o tri karakteristike – prvo, umjetničkoj vrijednosti fotografije, potom, kvaliteti te konačno – elementu jedinstvenosti.

Kategorije i pobjednici

Slijede kategorije te autori najboljih fotografija u svakoj od njih:

Lica – eksperimentiranje s identitetom te moći portreta;

Costin.mocanu_The Rainy day


Laku noć – snimanje prizora u slabijem osvjetljenju;

Wes.MW_Caught in a Beam of Light


Život! – ekspresija emocija ili inspiracije svakodnevnim doživljajima;

Costin.mocanu_Solo


Check-In – otkrivanje novih mjesta i novih iskustava;

Emiliobgr_Sir Archibald


Priroda – flora, fauna i krajolici;

Viktor_No name


Priča – pričanje priča u devet slika koji prikazuju smislen i dojmljiv narativ.

Zdenek-dvorak_Moments from life of my daughter

NAJNOVIJI ČLANCI

Rast vrijednosti Huaweija: Skok na BrandZ ljestvici

Huawei je ojačao svoju poziciju na vodećem globalnom indeksu brendova te tako povećao vrijednost svog brenda. BrandZ-ova godišnja studija 100 najvrjednijih globalnih brendova, koju...
Avatar
Gabriel Huđanhttps://www.tehix.org
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here