Preminuo Branko Lustig dvostruki dobitnik nagrade Oscar

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

Jutros je preminuo istaknuti filmski producent Branko Lustig. Prvi Hrvat koji je nagrađen kao najbolji producent dvjema filmskim nagradama Oscar i to 1993. godine za film Schindler’s List te 2001. za film Gladiator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove. Također, njegov je rad na seriji Drug Wars: The Camarena Story nagrađen Emmy kipićem.

Lustig je rođen u Osijeku, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, 10. lipnja 1932. godine. Tijekom Drugoga svjetskoga rata, kao dijete bio je dvije godine zatočen u Auschwitzu i Bergen-Belsenu. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori, dok je njegov otac ubijen u Čakovcu. Na dan kada je oslobođen, imao je 30 kg. Lustig je svoje preživljavanje Auschwitza pripisao njemačkome časniku koji je igrom slučaja potjecao iz istoga osječkoga naselja iz kojega je i Lustig. Slučajno ga je čuo kako plače te pitao tko mu je otac. Ispostavilo se da je časnik poznavao Lustigovoga oca.

Branko Lustig Tehix 2

Godine 1955. diplomira glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i započinje profesionalnu karijeru u zagrebačkome Jadran filmu. Ubrzo sudjeluje u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Od filmova i serija na kojima je tad surađivao najznačajniji su Fiddler on the Roof, Sophie’s Choice, Die Blechtrommel, The Winds of War i War and Remembrance. Krajem 80-ih godina prošloga stoljeća, seli se u SAD gdje nastavlja graditi svoju karijeru ponajviše kao producent. Surađivao je s velikanima filmske industrije Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom na filmovima Schindler’s List i Gladiator. Producirao je veliki broj nagrađivanih filmova kao što su Black Hawk Down, Kingdom of Heaven, American Gangster i Hannibal. Rad na seriji Drug Wars: The Camarena Story mu je donio i prestižnu televizijsku nagradu Emmy.

„Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo.“ – Lustig na dodjeli Oscara 1993. godine

Niz godina je bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od začetnika USC Shoah Foundation – zaklade posvećene izradi audiovizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta. Prije šest godina sa suprugom se vratio u Zagreb. U travnju je proglašen počasnim građaninom Zagreba. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Lustiga 1994. godine Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnoga položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Branko Lustig Tehix 3

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.