Preminuo je Ennio Morricone, Oskarom nagrađivani skladatelj

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
72SubscribersSubscribe

Ennio Morricone, talijanski skladatelj čija je atmosferska glazba za „spaghetti“ vesterne i oko 500 filmova slavnih međunarodnih redatelja, učinili ga jednim od najsvestranijih i najutjecajnijih svjetskih skladatelja glazbe modernoga kina, umro u ponedjeljak u Rimu. Imao je 91 godinu.

Ennio Morricone Tehix 3
IZVOR: Deadline (deadline.com)

Smrt u bolnici je potvrdio njegov odvjetnik Giorgio Assumma, koji je rekao da je Morricone primljen tamo prošli tjedan nakon što je pao i slomio zdjelicu. Gospodin Assumma je također podijelio Morriconeovu0 izjavu: „Ja, Ennio Morricone, sam mrtav“. Za mnoge filmofile maestro Morricone bio je jedinstven talent, sastavljajući melodične pratnje komedijama, trilerima i povijesnim dramama Bernarda Bertoluccija, Piera Paola Pasolinija, Terrencea Malicka, Rolanda Jofféa, Briana De Palme, Barry Levinsona, Mike Nicholsa, Johna Carpentera, Quentina Tarantina i mnogih drugih redatelja. Skladao je za mnoge popularne filmove posljednjih 40 godina: La Cage aux Folles (1978)Édouarda Molinara, The Thing (1982) g. Carpentera, The Untouchables (1987) De Palme, Frantic (1988) Romana Polanskog, Cinema Paradiso (1988) Giuseppea Tornatorea, In the Line of Fire (1993) Wolfganga Petersena, The Hateful Eight (2015) Quentina Tarantina.

Ennio Morricone Tehix 2
IZVOR: Report Door (reportdoor.com)

Morricone osvojio je svoju prvu nagradu Akademije za glazbu u filmu The Hateful Eight – američki misteriozni triler za koji je osvojio i Zlatni globus. U karijeri punoj počasti, ranije je osvojio Oscara za životno djelo (2007), a nominiran je za još pet nagrada Akademije. Osim toga, osvojio je dva Zlatna globusa, četiri Grammyja i desetak međunarodnih nagrada. No glazba koja ga je učinila svjetski poznatim, a to svaki filmofil zna, bio je njegov spoj glazbe i zvučnih efekata za takozvane „spaghetti“ vesterne Sergija Leonea iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Ono što poznajemo pod imenom The Dollars Trilogy: A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965) i The Good, the Bad and the Ugly (1966). Svi su objavljeni u Sjedinjenim Američkim Državama 1967. godine, predvođeni Clintom Eastwoodom kao „Čovjek bez imena“. Bili su ogromni hitovi, s kombiniranim proračunom od 2 milijuna američkih dolara i globalnom zaradom od 280 milijuna dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7tIqEgRwJY

Morricone je također skladao Once Upon a Time in the West (1968.) i njegovu gangstersku dramu Once Upon a Time in America (1984.), oba filma se smatraju remek djelima. No najviše ga se povezuje s The Dollars trilogijom. U intervjuu za The Guardian 2006. na pitanje zašto je A Fistful of Dollars tako utjecajan, rekao je: „Ne znam. To je najgori film koji je Leone napravio i najgora glazba koju sam ja napravio.“ The Ecstasy of Gold, iz filma The Good, the Bad and the Ugly, bio je jedan od najvećih hitova Morriconea. Snimio ga je violončelist Yo-Yo Ma na albumu njegovih skladbi 2004. i temu su koristili u koncertu dva rock sastava: Ramonesi i Metallica. Morricone je skladao za televizijske filmove i serije (dio njegove glazbe ponovo je korišten u serijama The Sopranos i The Simpsons), napisao je oko 100 koncertnih djela i aranžirao glazbu za popularne pjevače, uključujući Joana Baeza, Paul Anka i Anna Maria Quaini, talijanska zvijezda poznata kao Mina.

Morricone nikada nije naučio govoriti engleski jezik, nikada nije napustio Rim za skladanje, a godinama je odbijao letjeti bilo gdje, iako je na kraju letio po cijelome svijetu dirigirajući orkestrima, ponekad izvodeći vlastite skladbe. Dok je opširno pisao za Hollywood, na koncertu se u Sjedinjenim Državama pojavio tek 2007. godine, kada je sa 78 godina napravio mjesečnu turneju, što je bilo naglašeno festivalima njegovih filmova. Ennio Morricone rođen je u Rimu 10. studenoga 1928. godine, jedno od petero djece Maria i Libere (Ridolfi) Morricone. Njegov otac, trubač, naučio ga je čitti glazbu i svirati razne instrumente. Sa šest godina skladao je svoju prvu skladbu. Godine 1940. upisuje Nacionalnu akademiju Santa Cecilia, gdje je studirao trubu, kompoziciju i režiju. Njegova iskustva iz Drugoga svjetskoga rata – glad i opasnosti Rima kao „otvorenoga grada“ pod njemačkom i američkom vojskom – odrazila su se na neke od njegovih kasnijih djela. Nakon rata napisao je glazbu za radio, talijansku mrežu RAI i za pjevače pod ugovorom s RCA.

Morriconea je preživjela supruga Maria Travia s kojom se oženio 1956. godine i četvero djece: Marco, Alessandra, Andrea (skladatelj i dirigent) i Giovanni te četvero unučadi. Prvi film mu je bila komedija The Fascist (1961) Luciana Salcea. Ubrzo je započeo suradnju s Leoneom, bivšim školskim kolegom.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.