fbpx

Preminuo René Auberjonois

5,385FansLike
6,367FollowersFollow
41FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Poznati holivudski glumac i pjevač René Auberjonois preminuo je u nedjelju 8. prosinca u svojoj kući u Los Angelesu od metastaze karcinoma pluća. Imao je 79 godina i najpoznatiji je po svojim ulogama u filmovima Star Trek: Deep Space Nine, Benson, Boston Legal, M.A.S.H i mnogim drugim projektima.

Auberjonois je rođen 1. lipnja 1940. u New Yorku. Otac Fernand Auberjonois, rodom iz Švicarske (1910–2004), bio je strani dopisnik iz vremena hladnog rata i pisac nominiran za Pulitzerovu nagradu, a djed po ocu, također zvan René Auberjonois, bio je švicarski post-impresionistički slikar. Majka, princeza Laure Louise Napoléone Eugénie Caroline Murat (1913. – 1986.) bila je prapraunuka Joachima Murata, jednog od Napoleonovih maršala i napuljskog kralja za vrijeme Prvog francuskog carstva, i njegove supruge Caroline Bonaparte, koja je bila Napoleonova najmlađa sestra. Auberjonois je imao sestru i brata te dvije polusestre iz prvog braka svoje majke. Nakon Drugog svjetskog rata obitelj se preselila u Pariz, gdje je u ranoj dobi odlučio postati glumac.

Nakon nekoliko godina boravka u Francuskoj, obitelj se preselila u Sjedinjene Države i pridružila se koloniji umjetnika South Mountain Road u okrugu Rockland, New York. Tijekom ovog dijela svoje mladosti glumio je dječaka Berta u filmu All My Sons s kazališnom grupom iz zajednice, The Rockland Foundation Players, koja je kasnije promijenila ime u Elmwood Playhouse. Obitelj Auberjonois živjela je i u Londonu, gdje je Auberjonois završio srednju školu i učio glumiti u kazalištu. Diplomirao je na Institutu tehnologije Carnegie (sada Sveučilište Carnegie Mellon) 1962. godine.

Auberjonois se 1963. oženio sa Judith Helen Mihalyi, a imali su dvoje djece, Tessu i Remy.

Njegova prva filmska uloga pripala je filmu M.A.S.H, u kojem je glumio oca Mulcahyja u prvoj od nekoliko suradnji s Robertom Altmanom. Pojavljuje se u Altmanovom revizionističkom zapadnjačkom klasiku McCabe & Mrs. Miller, Brewster McCloud i Images.

Ostale filmske zasluge uključuju znanstvenika ekspedicije Roya Bagleyja u King Kongu (1976.), Chef Louisa u filmu The Little Mermaid (1989.), u kojem je pjevao Les Poissons, velečasnog Olivera u Patriotu, kao kao i dijelove u “Batmanu zauvijek”, “Očima Laure Mars” i “Walkeru”. U američkom animiranom, glazbenom, komičnom filmu Cats Don’t Dance (1997.) glumi glas Flanagana, koji je ljudski filmski redatelj Li’l Ark Angel.

Prije ulaska u Hollywood, Auberjonois je radio u kazalištu, gdje dobiva Tonyja za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu za ulogu u filmu Coco. Dobio je dodatne Tonyjeve nominacije za mjuzikle The Good Doctor (1973.), Big River (1984.) i City of Angels (1989.).

U raznim dugotrajnim televizijskim serijama Auberjonois je glumio: Claytona Endicotta III iz Benson (za kojeg je bio nominirani za Emmy), Odo na filmu Star Trek: Deep Space Nine i Paul Lewiston iz Boston Legala.

Razgranao se i na glasovnu glumu za video igre, pojavivši se u brojnim popularnim video igrama. Prikazao je grčku mitološku figuru Talosa u prvoj igri God of War (2005.), zagonetnog Mr. House u Fallout: New Vegas (2010), Karla Schafera u Uncharted video igrama i Odo u Star Trek Online.

Kasno u svojoj karijeri, Auberjonois je surađivao s neovisnim filmskim producentima, uključujući maštovitu redateljicu Kelly Reichardt, za koju se pojavio u Certain Women (2016.)i First Cow (2019.), što mu je bila posljednja uloga.

NAJNOVIJI ČLANCI

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući...

Što je to AI?

Izraz  „umjetna inteligencija“ je tehnologija koja napreduje više nego ikad i postala je ključni dio tehnološke industrije. Nalazimo je u zdravstvu i vojsci; pomaže ljudima...

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei, predvodnik u razvoju ključnih tehnologija poput 5G-a i umjetne inteligencije, usmjeren je na razvoj konkretnih rješenja koja korištenjem naprednih tehnologija mogu...

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u...

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here