Rusija planira privremeno isključiti internet kako bi vidjeli što će se dogoditi

5,474LIKELajkaj
4,570FOLLOWFOLLOW
38FOLLOWFOLLOW
109SUBSCRIBESUBSCRIBE

Rusija planira isključiti internet kao dio planiranog eksperimenta kako bi se mogli obraniti od mogućih nadolazećih cyber napada. Internetski poslužitlji sa ruskom vladom se pripremaju na test, koji je došao kao odgovor na predloženi zakon, da se cijeli internet nadgleda i da prolazi kroz ruske servere.

rusija planira isključiti internet

Kada se donese, zakon o nacionalnom programu digitalne ekonomije zahtijeva da lokalni internet, poznatiji kao Runet, prođe kroz točke razmjene kojima upravlja ruski telekomunikacijski regulator Roskomnazor.

Kada napokon stupi na snagu, Nacionalni program za digitalnu ekonomiju istodobno će zaštititi Rusiju u slučaju internetskog rata te će istovremeno filtrirati internetski promet u zemlji na sličan način kao i “Veliki firewall Kine”.

Ideja o isključivanju Rusije iz šireg interneta prvi put je predložena 2014. godine, nakon što je Vijeće sigurnosti Rusije upozorilo na rizike oslanjanja na druge zemlje da im osiguraju bitne dijelove internetske infrastrukture.

Stvaranjem takvog sustava, autori prijedloga zakona tvrde da će Rusija biti imuna na oštećivanje interneta od strane cyber napada.

rusija planira isključiti internet

Rusija je dosljedno optužena da stoji iza cyber napada na zapadne zemlje, a Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u Velikoj Britaniji identificirao je kampanju u listopadu koju je navodno izvršila ruska vojna obavještajna služba GRU.

Kao odgovor na to, UK se pridružio prethodnim pozivima NATO-a da poduzmu “ofenzivnu obranu” protiv cyber napada koje podupire Rusija.

“Ti cyber napadi ne služe legitimnom interesu nacionalne sigurnosti, nego utječu na mogućnost ljudi širom svijeta da se svakodnevno slobodno bave aktivnostima bez ometanja, pa čak i njihove mogućnosti da uživaju u sportu”, rekao je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

“Naša je poruka jasna: zajedno s našim saveznicima izložit ćemo i odgovoriti na pokušaje GRU-a da potkopa međunarodnu stabilnost”.

Pojedini elementi djelomičnog zatamnjenja ostaju neriješeni, izjavila je bivša izvršna direktorica tvrtke Kaspersky, Natalya Kasperskaya, koja sjedi u Radnoj skupini za informacijsku sigurnost koja dogovara zakonodavstvo.

Pitanja koja ostaju neriješena uključuju opseg utjecaja koji će test imati na ruske građane, tvrtke i vladine agencije.

NAJNOVIJI ČLANCI

Huawei P30 – RECENZIJA

 - Huawei P30 SPECIFIKACIJE -  ZASLON 6.1 inča, 1080 x 2340 piksela, OLED ANDROID VERZIJA Android 9.0 (Pie); EMUI 9.1 CPU Octa-core (2x2.6 GHz) PREDNJA KAMERA 32 MP - f/2.0 (wide) STRAŽNJA KAMERA 40...

Google nam predstavlja novu aplikaciju

Nedavno je Google "ubio" svoju socijalnu mrežu Google+. Iako nije bilo mnogo tugujućih za tom mrežom, Google želi kompenzirati gubitak, pa su predstavili svoju...

Dota PIT Minor 2019 se ove godine održava u Splitu

Ove godine u Splitskoj Spaladium areni nas očekuje Dota Pit Minor 2019 natjecanje u igrici Dota 2, koje je ukupno sedmo po redu. Osam...
Asim Grgić
Asim Grgićhttps://www.tehix.hr
Veliki fan Marvela i igrica.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here