fbpx

Rusija planira privremeno isključiti internet kako bi vidjeli što će se dogoditi

5,417FansLike
6,367FollowersFollow
38FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Rusija planira isključiti internet kao dio planiranog eksperimenta kako bi se mogli obraniti od mogućih nadolazećih cyber napada. Internetski poslužitlji sa ruskom vladom se pripremaju na test, koji je došao kao odgovor na predloženi zakon, da se cijeli internet nadgleda i da prolazi kroz ruske servere.

rusija planira isključiti internet

Kada se donese, zakon o nacionalnom programu digitalne ekonomije zahtijeva da lokalni internet, poznatiji kao Runet, prođe kroz točke razmjene kojima upravlja ruski telekomunikacijski regulator Roskomnazor.

Kada napokon stupi na snagu, Nacionalni program za digitalnu ekonomiju istodobno će zaštititi Rusiju u slučaju internetskog rata te će istovremeno filtrirati internetski promet u zemlji na sličan način kao i “Veliki firewall Kine”.

Ideja o isključivanju Rusije iz šireg interneta prvi put je predložena 2014. godine, nakon što je Vijeće sigurnosti Rusije upozorilo na rizike oslanjanja na druge zemlje da im osiguraju bitne dijelove internetske infrastrukture.

Stvaranjem takvog sustava, autori prijedloga zakona tvrde da će Rusija biti imuna na oštećivanje interneta od strane cyber napada.

rusija planira isključiti internet

Rusija je dosljedno optužena da stoji iza cyber napada na zapadne zemlje, a Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u Velikoj Britaniji identificirao je kampanju u listopadu koju je navodno izvršila ruska vojna obavještajna služba GRU.

Kao odgovor na to, UK se pridružio prethodnim pozivima NATO-a da poduzmu “ofenzivnu obranu” protiv cyber napada koje podupire Rusija.

“Ti cyber napadi ne služe legitimnom interesu nacionalne sigurnosti, nego utječu na mogućnost ljudi širom svijeta da se svakodnevno slobodno bave aktivnostima bez ometanja, pa čak i njihove mogućnosti da uživaju u sportu”, rekao je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

“Naša je poruka jasna: zajedno s našim saveznicima izložit ćemo i odgovoriti na pokušaje GRU-a da potkopa međunarodnu stabilnost”.

Pojedini elementi djelomičnog zatamnjenja ostaju neriješeni, izjavila je bivša izvršna direktorica tvrtke Kaspersky, Natalya Kasperskaya, koja sjedi u Radnoj skupini za informacijsku sigurnost koja dogovara zakonodavstvo.

Pitanja koja ostaju neriješena uključuju opseg utjecaja koji će test imati na ruske građane, tvrtke i vladine agencije.

NAJNOVIJI ČLANCI

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Sve više kompanija svjedoči pozitivnom utjecaju metodologije koja se najprije pojavila u IT industriji, a sudionici Digital Shapers konferencije moći će...

Originalna postava filma Ghostbusters se vraća u novom nastavku

Originalna postava Ghostbusters-a se vraća u novom nastavku.

Call of Duty: Modern Warfare dobio nove mape i novi game mod

Call of Duty: Modern Warfare, reboot istoimene igre iz 2007. godine  izašao je prije dva tjedna, a Infinity Ward već izbacuje nove mape za...
Asim Grgić
Asim Grgićhttps://www.tehix.hr
Veliki fan Marvela i igrica.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here