fbpx

Što je 5G?

5,353FansLike
6,609FollowersFollow
43FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

5G mreže su nova generacija mobilnog internetskog povezivanja. Kombinirajući vrhunsku mrežnu tehnologiju i najnovije uređaje visokog spektra, 5G bi trebao ponuditi brže brzine i pouzdanije veze na pametnim telefonima i ostalim uređajima nego ikad prije.

5G mreže su digitalne mobilne mreže u kojima je uslužno područje koje pokrivaju pružatelji usluga podijeljeno na mala geografska područja koja se nazivaju ćelije. Analogni signali koji predstavljaju zvukove i slike digitaliziraju se u telefonu, pretvaraju se uz pomoć analogno-digitalnih pretvarača i prenose kao tok bitova. Svi 5G bežični uređaji u ćeliji komuniciraju radio valovima s lokalnom antenom i automatskim primopredajnikom male snage (odašiljač i prijemnik) u ćeliji preko frekvencijskih kanala koje je primio primopredajnik iz baze frekvencija koje se ponovo koriste u drugim ćelijama. Lokalne antene povezane su telefonskom mrežom i Internetom optičkim vlaknom velike propusnosti ili bežičnim backhaul vezom. Kao i u ostalim staničnim mrežama, mobilni uređaj koji prelazi s jedne stanice na drugu automatski se neprimjetno „predaje“ novoj ćeliji.

5G mreže pokrenule su se širom svijeta s ponuditeljima koji nude tehnologiju povezivanja širom SAD-a, Velike Britanije i Australije, kao i raznih drugih zemalja širom svijeta. Od mreža se očekuje da nadopune tehnologiju Internet of Things, pružajući potrebnu infrastrukturu za prijenos ogromnih količina podataka koja omogućava pametniji i spojeni svijet. 5G može podržati do milijun uređaja po kilometru na kvadrat, dok 4G podržava samo do 100.000 uređaja po kilometru na kvadrat.

Brzine 5G ovisit će o lokacijama, državama, operaterima i uređajima, ali u cjelini prosječna brzina interneta za koju se može očekivati da bi trebala biti mnogo veća od one koja se trenutno nudi na 4G.

5G omogućava:

– Brže preuzimanje i prijenos brzine

– Lakše strujanje internetskog sadržaja

– Glasovni i videopozivi više kvalitete

– Pouzdanije mobilne veze

– Veći broj povezanih IoT uređaja

– Širenje naprednih tehnologija – kao što su samo-vozivi automobili i pametni gradovi

ZAP-Hosting Gameserver and Webhosting

NAJNOVIJI ČLANCI

Huawei predstavio pametne naočale i zvučnik u suradnji s partnerima

Prilikom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, kompanija je predstavila i bežični zvučnik Huawei Sound X u suradnji s Devialetom te Gentle Monster...

Kako bi moglo funkcionirati Amazonovo plaćanje skeniranjem dlana

Plaćanja su važan prioritet za Amazon, a tehnološki gigant posljednjih je mjeseci otkrio neke zanimljive financijske značajke. U listopadu 2019. Amazon je...

EMUI 10.1 s poboljšanim AI korisničkim iskustvom

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.

Što je VPN?

Virtualna privatna mreža (VPN) nudi veći stupanj zaštite i privatnosti dok surfate internetom, bilo da ste kod kuće ili izvan nje. Proširuje privatnu mrežu...
Avatar
Gabriel Huđanhttps://www.tehix.hr
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here