Što je eSport? – Natjecanja, igre, timovi

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

Svijet kompetitivnoga igranja videoigara je brzo rastući svjetski fenomen s milijunima obožavatelja i milijardama dolara nagrada. Streaming usluge i događaji uživo su gamere koji su igrali igre kao hobi, pretvorili u  superzvijezde koje zarađuju nevjerojatne količine novca te dobivaju sponzorstva od velikih kompanija.

esport događaj koji dokazuje popularnost ovog sporta

Što je eSport?

Riječ eSports opisuje svijet organiziranoga, kompetitivnoga igranja videoigara. Natjecatelji iz različitih liga i timova se ”sukobljuju” u istim igrama koje su popularne kod casual igrača kod kuće: DotA, League of Legends, Fortnite, Counter Strike: Global Offensive, Call of Duty, Overwatch i mnoge druge.

Ovakvi, profesionalni igrači budu gledani i praćeni od milijuna obožavatelja diljem svijeta koji ih dolaze gledati uživo ili ih gledaju na TV-u i internetu. Streaming platforme kao Twitch, kojoj je glavni sadržaj gaming, dopuštaju gledateljima da prate svoje omiljene igrače i timove na natjecanjima u pravom vremenu. Tipično, platforma Twitch je mjesto gdje većina gamera započne svoj put slave jer je mjesto gdje  im njihovi obožavatelji mogu pisati i socijalizirati se u njihovim uživo emitiranim igračkim sesijama.

Tko gleda eSport?

Kratki odgovor? Puno ljudi. Prema poznatoj reportaži kompanije koja analizira tržišta, 380 milijuna ljudi diljem svijeta je ove godine gledalo eSport, uključujući 165 milijuna gledatelja koji često gledaju eSport naspram onih ležernijih gledatelja. Većina ovih gledatelja su iz Sjeverne Amerike, Kine i Južne Koreje.

Turniri i druga live događanja mogu privući gledateljske rulje koje pariraju čak i profesionalnim sportskim događajima. 2017. godine svjetsko prvenstvo u igri League of Legends privuklo je više od 80 milijuna gledatelja, što ga čini jednim od najvećih eSport događanja svih vremena. U srpnju 2018. godine  dvije poznate televizijske kuće ESPN i Disney XD  najavile su da su osigurale višegodišnji ugovor da emitiraju Overwatch ligu. Prema istraživanju NewsZooa, 2017. godine održano je 588 velikih eSports događanja.

Tko sudjeluje u eSportu?

Koliko god teško bilo zamisliti, za sve ljubitelje tradicionalnog sporta, eSport na najvećem levelu funkcionira slično. U travnju 2018. godine NBA je održao svoj poznati draft događaj, ali ovog puta za svoju eSport ligu centriranu za igru NBA2K. Tokom drafta 102 profesionalna eSport igrača su odabrana uz sav glamur kojeg dobivaju i pravi NBA košarkaši.

Gdje je novac u eSportu?

Prema jednom istraživanju, eSport zarada u 2018. godini dosegla je 906 milijuna dolara, dok se do kraja 2019. godine očekuje da će ta brojka prijeći milijardu dolara.

eSport je vrlo unosan posao, ne samo za igrače već i za brandove koji sponzoriraju natjecanja te za same kreatore igara. eSport igrači kao i tradicionalni sportaši se mogu ”kupati” u novcu također. Turniri često imaju nagrade i do milijun dolara što se dijeli između igrača pobjedničkog tima. To znači da svjetske klase od igrača mogu lako zarađivati sedmerocifrene brojke.

Igrači također zarađuju novac od raznih sponzora te imaju plaću koju im liga u kojoj sudjeluju daje. Brandovi će, ove godine u eSport biznis investirati čak 694 milijuna dolara.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: