Što je VPN?

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

Virtualna privatna mreža (VPN) nudi veći stupanj zaštite i privatnosti dok surfate internetom, bilo da ste kod kuće ili izvan nje. Proširuje privatnu mrežu preko javne mreže i omogućuje korisnicima slanje i primanje podataka preko zajedničkih ili javnih mreža kao da su njihovi računalni uređaji izravno povezani s privatnom mrežom. Stoga aplikacije koje rade na računarskom uređaju, npr. Prijenosno računalo, radna površina, pametni telefon preko VPN-a mogu imati koristi od funkcionalnosti, sigurnosti i upravljanja privatnom mrežom.

VPN tehnologija razvijena je kako bi udaljenim korisnicima i podružnicama omogućio pristup korporativnim aplikacijama i resursima. Da bi se osigurala sigurnost, privatna mrežna veza uspostavlja se pomoću šifriranog protokola slojevitog tuneliranja, a VPN korisnici koriste metode provjere autentičnosti, uključujući lozinke ili potvrde, kako bi ostvarili pristup VPN-u. U drugim aplikacijama korisnici interneta mogu osigurati svoje veze s VPN-om kako bi zaobišli geo-ograničenja i cenzuru ili se povezali s proxy poslužiteljima radi zaštite osobnog identiteta i lokacije da bi ostali anonimni na internetu. Neke web stranice blokiraju pristup poznatoj VPN tehnologiji kako bi spriječile zaobilaženje njihovih geo-ograničenja, a mnogi pružatelji VPN-a razvijaju strategije za zaobilaženje tih prepreka.

Iphone, Mac, Ios, Android, Apple, Windows, Microsoft

VPN se stvara uspostavom virtualne veze od točke do točke korištenjem namjenskih sklopova ili s protokolima za tuneliranje preko postojećih mreža. VPN dostupan s javnog interneta može pružiti neke od prednosti širokopojasne mreže (WAN).  VPN-ovi se mogu okarakterizirati kao host-to-network ili daljinski pristup spajanjem jednog računala na mrežu ili kao mjesto na mjesto za povezivanje dviju mreža. U korporativnom okruženju VPN-ovi s daljinskim pristupom omogućuju zaposlenicima pristup intranetu tvrtke izvan ureda. VPN-ovi s mjesta na mjesto omogućuju suradnicima u geografski različitim uredima zajedničko korištenje iste virtualne mreže. VPN se također može koristiti za povezivanje dviju sličnih mreža preko različite intermedijarne mreže, poput dvije IPv6 mreže povezane preko IPv4 mreže.

Jednostavno rečeno, VPN stvara sigurnu vezu preko javnih mreža (poput wi-fija u javnom prijevozu, hotelima ili vašem omiljenom kafiću), kao i kućnim mrežama (poput one koju pruža vaša internetska usluga). Usmjeravajući svoj promet putem specijaliziranih poslužitelja i kriptirajući vaše podatke, VPN-ovi skrivaju vašu mrežnu aktivnost i štite vas od mnogih opasnosti na webu – od hakerskih napada do prodaje podataka, krađe identiteta i još mnogo toga.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.