fbpx

Što znamo o Cyberpunk 2077

5,364FansLike
6,725FollowersFollow
42FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Jedna on dugo iščekivanih igrica, koja je prikupila brojne nagrade kroz godine, Cyberpunk 2077 izaći će 16. Travnja 2020. i biti će dostupna za Microsoft Windows, PlayStation 4, Stadia i Xbox One platforme.

Općenito

Igra je adaptacija Cyberpunk serijala, a odvija se u distopijskom Night City, otvorenom svijetu sa šest različitih regija. Night City je pod kontrolom korporacija. Česti su sukobi između bandi i vladajućih pojedinaca koji se nadmeću za prevlast. Grad se oslanja na robotiku za svakodnevne akcije poput sakupljanja otpada, održavanja i javnog prijevoza, a internetom upravljaju korporacije i vojska. Beskućništvo obiluje, ali ne isključuje kibernetičko modificiranje siromašnih, stvarajući kozmetičku ovisnost i posljedično nasilje. Tim prijetnjama bavi se oružana snaga poznata kao Psiho odred. Trauma tim može se zaposliti za brze medicinske usluge, a zbog stalne prijetnje fizičkim ozljedama, svim građanima je omogućeno posjedovanje i otvoreno nošenje vatrenog oružja u javnosti. Igrači preuzimaju ulogu plaćenika V, koji posjeduje vještine i znanja o hakiranju i strojevima, arsenal oružja i kompetentnost u borbama, a igra se u prvoj perspektivi.

Cyberpunk 2077 razvijen je od strane CD Projekt Red, internog studija izdavača CD Projekt, pomoću REDengine 4 pogona. Otvorili su novo odjeljenje u Vroclavu, Poljska i udružili se s Digital Scapes-om kako bi pomogli u proizvodnji. Oko 500 ukupnog osoblja je uključeno u razvoj, što premašuje broj koji je radio na prethodnoj igri, The Witcher 3: Wild Hunt. Kreator Cyberpunka, Mike Pondsmith je surađivao na projektu, a glumac Keanu Reeves ima glavnu ulogu.

Svojstva igre

Izgled glavnog lika, u što ulaze glas, lice, frizura, tip tijela i modifikacije, pozadina i odjeća su u potpunosti prilagodljivi. Statičke kategorije – tijelo, inteligencija, refleksi, tehnološki i cool – se mijenjaju ovisno o klasama koje igrači odabiru, a to su NetRunner (hakiranje), Techie (strojevi) i Solo (borba). Drvo sposobnosti razgranato je u melee, oštrice, pištolje, puške, snajperske puške, hakiranje, borbu s obje ruke, atentat, „cold blood“, inženjerstvo i atletiku. V se mora konzultirati s „ripperdoc“ za nadogradnju i kupnju cyberware implantata; crna tržišta nude vojne sposobnosti. Rijetkost bilo koje opreme prikazuje se bojama. V se može prikriti, ciljati, trčati po zemlji i zidovima, skakati, dvostruko skakati i klizati. Oštrim noževima V se može penjati po zidovima. Postoje tri vrste oružja udaljenog dometa – snaga (standardno), tehničko (prodire kroz zidove i neprijatelje) i pametno (s metacima). Oni se mogu prilagoditi i izmijeniti. Četiri vrste štete mogu se nanijeti i oduprijeti – fizička, termička, EMP i kemijska. Igra se može dovršiti bez oduzimanja života, s ne-smrtonosnim opcijama za oružje i cyberware.

Image result for cyberpunk 2077 night city

Night City metropolis sastoji se od šest regija – korporacijskog City Center, Watsona nastanjenog imigrantima, luksuznog Westbrooka, prigradskog Heywooda, Pacifica prepunog bandi i industrijskog Santo Dominga. Također se može istražiti okolica, Badlands. V obilazi ove lokacije pješice i u vozilima koja su prilagodljiva. Autonomni automobili omogućuju V-u da se usredotoči na borbu umjesto na vožnju, a pješake mogu pregaziti vozila. Radio stanice su dostupne za slušanje. Cjelokupni dnevni i noćni ciklus i dinamično vrijeme utječu na način ponašanja likova u igri. V može kupovati stanove – u kojima može donijeti oružje, obući se, koristiti računalo. Igra sadrži likove koji ne govore engleski; igrači koji ne govore jezike mogu kupiti implantate prevoditelja kako bi ih razumjeli. „Braindance“, digitalni uređaj za snimanje koji struji izravno u mozak, omogućava V-u da doživi emocije i pokrete mišića druge osobe. Dijalozi grananja omogućuju interakciju s likovima i radnje u zadacima. Bodovi iskustava dobivaju se iz glavnih zadataka i potiču statistiku, dok sporedni zadaci daju „uličnu reputaciju“ i otključavaju vještine, dobavljače, mjesta i dodatne zadatke. Mini igre uključuju hakiranje, boks, auto utrke, borilačke vještine i strelišta.

Najave i nagrade

Cyberpunk 2077 najavljen je u svibnju 2012. U siječnju 2013. objavljena je najava koja je do lipnja 2018. dosegla 12 milijuna pregleda. Igra je potvrđena za Microsoft Windows iste godine, a za PlayStation 4 i Xbox One na E3 2018, gdje su otkrili je drugu najavu i medijski ekskluzivnu demonstraciju pre-alfa gameplay-a, koja je u javnost objavljena u kolovozu te godine, nakon njezina pojavljivanja na Gamescomu. Igru će u Sjevernoj Americi distribuirati Warner Bros. Interactive Entertainment. Bilkom je objavljuje u Turskoj. Bandai Namco Entertainment nastupit će kao izdavač za dvadeset i četiri europske zemlje i distributer za Australiju i Novi Zeland. Na E3 2019, treća najava otkrila je datum izlaska 16. travnja 2020. Druga demonstracija igranja prikazana je sudionicima E3, a 15-minutna verzija pojavila se na mreži krajem kolovoza, nakon što je igra najavljena za Stadia.

Cyberpunk 2077 osvojio je više od stotinu nagrada na E3 2018, a uključuju nagradu za najbolju igru, najbolju Xbox One igru, najbolju PC igru, najbolji RPG i People’s Choice na IGN-u, najbolju igru među igrama uloga i najbolju igru na Game Informeru. Druga najava je smatrana jednom od najboljih na izložbi. Treća najava je dosta hvaljena, a većina pohvala se odnose na otkrivanju Keanu Reevesa.

NAJNOVIJI ČLANCI

Sastavljanje ili kupovina gotovog pc-a?

Često se vodi polemika oko teme trebali kupovati složeno računalo ili samo komponente koje ćemo sami posložiti. Na to pitanje mi vam nudimo dva...

Huawei Y6s dostupan u Hrvatskoj

Novi Huawei Y6s odsad je dostupan i na domaćem tržištu. Glavne odlike novog Y6s su prostrani Dewdrop zaslon dijagonale 6,09 inča, snažan osmojezgreni procesor...

Istraživanje Huaweija: Hrvati glazbu slušaju i više od 4 sata dnevno, a najviše vole rock i metal

Huawei je proveo online istraživanje na preko četiri tisuće ispitanika kako bi dobio uvod u navike slušanja glazbe kod Hrvata. U anketi je sudjelovao...

Grafička za profesionalce – Radeon Pro W5500

AMD je već napravio veliki korak izbacivanjem svojih novih RDNA grafičkih kartica. Prošle i ove godine te je...

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here