fbpx

Tko je spreman za PlayStation 5?

5,387FansLike
6,367FollowersFollow
41FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Nakon mjeseci glasina, Sony je službeno potvrdio dolazak nove konzole – PlayStation 5. Tvrtka je spomenula novu konzolu još u travnju kada su detaljno opisali čipove i ostatak hardwarea, ali nisu dali službeni naziv. Iako do konzole imamo više od godinu dana, mnogo detalja o PlayStationu 5 pojavilo se polako, ali sigurno.

GOTOVO NEPOSTOJEĆE VRIJEME UČITAVANJA

Kada razmišljate o blještavim novim konzolama, vjerojatno ne razmišljate previše o tvrdim diskovima. Mark Cerny je u intervjuu za Wired rekao da će sljedeći tvrdi disk PlayStationa promijeniti tržište. Zašto? Po prvi puta, PlayStation će doći sa solid state driveom. Što to znači? Ono je mnogo brži od tradicionalnoga tvrdoga diska. U demonstraciji, 2018. godine „Marvels Spider-Man“ učitao se na rani razvojni komplet za PlayStation 5 te je pokazao smanjenje vremena učitavanja s 15 sekundi na manje od jedne sekunde. To će uistinu promijeniti tržište konzola. Samo se sjetite koliko ste vremena čekali igre da se učitaju i zamišljali da se odmah pokrenula. Sada se naši i vaši snovi ostvaruju.

PlayStation 5 Tehix 6

MNOGO BOLJA GRAFIKA

Sony je odlučio poboljšati svoje konzole i donijeti nam napredniju tehnologiju. PlayStation 5 će imati nove čipove: CPU i GPU od ADM-a. Prvi se temelji na AMD-ovoj Ryzen liniji, dok je drugi dio Radeonove Navi GPU linije. Što to znači za vas? PlayStation 5 je izgrađen na čipovima koji tek trebaju izaći.

PlayStation 5 Tehix 1

SPOSOBNOST ZA 8K REZOLUCIJU

8K? Da, 8K – sljedeći korak za televizijsku razlučivost nakon 4K. I da, vjerojatno ste upravo kupili 4K televiziju ili što je vjerojatnije, još uvijek nemate 4K televiziju. To je u redu. PlayStation 5 će očito moći proizvesti 8K vizualne sadržaje, no ne očekujemo da će mnogo igara iskoristiti tu prednost. Uostalom, ne postoji mnogo 8K televizija dostupnih za prodaju, a kamoli veliki broj ljudi koji čekaju 8K sadržaj.  A da ne govorimo o apsurdnim cijenama za 8K televizije. Ova sposobnost više izgleda kao osiguranje za budućnost, nego novi standard za vizualnost.

 

MOGUĆNOST IGRANJA PS4 IGARA

Kompatibilnost s starijim konzolama je iznimno važna značajka bilo koje konzole, a PlayStation 4 je podbacio po tom pitanju. Sony ispravlja tu grešku s PlayStationom 5. Vaše PS4 igre će se moći pokrenuti na sljedećem PlayStationu. Odnosi li se to na čitavu biblioteku digitalnih igara zajedno s igrama temeljenih na disku, ostaje vidjeti, ali mi se kladimo da će ta značajka valjati za sve igre.

PlayStation 5 Tehix 4

PLAYSTATION VR

Gotovo sigurno će se pojaviti nova, bolja verzija za virtualnu stvarnost za PlayStation 5. Potvrđeno je da će postojeći PlayStation VR za PS4 raditi na PlayStation 5. Također, Sony to nije potvrdio, ali logika nalaže da PlayStation 5 također podržava Move kontrolere i PlayStation Camera – ključne komponente VR sustava.

PlayStation 5 Tehix 5

NOVI KONTROLER

U postu iz listopada, Jim Ryan, predsjednik i CEO Sony Interactive Entertainment, podijelio je nove informacije o kontroleru PlayStation 5. Novi kontroler upotrijebit će haptičke povratne informacije umjesto tradicionalnih „tutnjava“, omogućujući programerima programiranje osjetljivijih odgovora. Cilj je da igrači osjećaju različite vibracije u svom kontroleru kada pucaju iz pištolja ili voze automobil. PlayStation 5 kontroler također će imati prilagodljive okidače koji se mogu programirati tako da imaju različitu razinu napetosti ovisno o radnji.

PlayStation 5 Tehix 3

PlayStation 5 bi trebao izaći u vrijeme blagdana 2020. godine. Po svemu ovome, izgleda da će mu i cijena biti malo veća nego do sada. Nadamo se ne previše.

NAJNOVIJI ČLANCI

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei, predvodnik u razvoju ključnih tehnologija poput 5G-a i umjetne inteligencije, usmjeren je na razvoj konkretnih rješenja koja korištenjem naprednih tehnologija mogu...

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u...

Horizon Zero Dawn možda dolazi na PC?

Prema reportaži Kotakua, Horizon Zero Dawn će biti dostupan na PC-ju krajem 2020. godine. Ako je ova glasina točna, to bi bila prva velika ekskluziva...

Što znamo o Cyberpunk 2077

Jedna on dugo iščekivanih igrica, koja je prikupila brojne nagrade kroz godine, Cyberpunk 2077 izaći će 16. Travnja 2020. i biti će dostupna za...

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here