Važnost lozinke na internetu

5,334FansLike
6,413FollowersFollow
46FollowersFollow
55SubscribersSubscribe

Neovlašteni pristup je veliki problem svima koji koriste računalo ili visokotehnološke uređaje poput pametnih telefona ili tableta. Posljedice ovih provala mogu uključivati gubitak vrijednih podataka poput prezentacija, e-pošte i glazbe. Žrtvama mogu biti ukradeni i podaci o njihovom bankovnom računu, novac ili čak identitet. Štoviše, neovlašteni korisnici mogu koristiti tuđe računalo za kršenje zakona, što bi moglo dovesti žrtvu u pravne probleme.

Jedan od najčešćih načina na koji hakeri provale u računala jest nagađanje lozinki. Jednostavne i najčešće korištene lozinke omogućavaju uljezima lakši pristup računalnom uređaju i kontrolu njega. Zaporka koju je teško pogoditi otežava običnim hakerima provalu i prisilit će ih da potraže drugu metu. Što je zaporka teža, to je manja vjerojatnost da će nečije računalo postati žrtva neželjenog upada.

Postoje ključne točke sigurnosti lozinke koje korisnici moraju znati kako bi smanjili vjerojatnost da će je haker provaliti i na taj način dobiti pristup uređaju.

  • Lozinke moraju biti dugačke i složene, jer zahtijevaju više napora i vremena da bi ih haker pogodio.
  • Trebaju sadržavati najmanje deset znakova i imati kombinaciju znakova kao što su zarez, procentni znakovi i zagrade, kao i velika i mala slova i brojevi.
  • Nikad ne koristite istu lozinku za dva ili više uređaja, jer će hakeri koji provale u jedan uređaj pokušati upotrijebiti istu lozinku kako bi preuzeli kontrolu nad drugima.

Jedna od briga koje ljudi često imaju kada su u pitanju složene lozinke je strah da ih zaborave, pogotovo kada ih treba zapamtiti nekoliko. Najjednostavnije bi bilo zapisati lozinke koje se koriste te čuvati pisane kopije na sigurnom mjestu, ali postoje i razni programi i aplikacije koje ih mogu čuvati. Ostale sigurnosne mjere uključuju pružanje osobnih podataka samo na šifriranim web lokacijama.

Nikad ne koristite istu lozinku za dva ili više uređaja, jer će hakeri koji provale u jedan uređaj pokušati upotrijebiti istu lozinku kako bi preuzeli kontrolu nad drugima.

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.