fbpx

Važnost lozinke na internetu

5,352FansLike
6,607FollowersFollow
43FollowersFollow
112SubscribersSubscribe

Neovlašteni pristup je veliki problem svima koji koriste računalo ili visokotehnološke uređaje poput pametnih telefona ili tableta. Posljedice ovih provala mogu uključivati gubitak vrijednih podataka poput prezentacija, e-pošte i glazbe. Žrtvama mogu biti ukradeni i podaci o njihovom bankovnom računu, novac ili čak identitet. Štoviše, neovlašteni korisnici mogu koristiti tuđe računalo za kršenje zakona, što bi moglo dovesti žrtvu u pravne probleme.

Jedan od najčešćih načina na koji hakeri provale u računala jest nagađanje lozinki. Jednostavne i najčešće korištene lozinke omogućavaju uljezima lakši pristup računalnom uređaju i kontrolu njega. Zaporka koju je teško pogoditi otežava običnim hakerima provalu i prisilit će ih da potraže drugu metu. Što je zaporka teža, to je manja vjerojatnost da će nečije računalo postati žrtva neželjenog upada.

Postoje ključne točke sigurnosti lozinke koje korisnici moraju znati kako bi smanjili vjerojatnost da će je haker provaliti i na taj način dobiti pristup uređaju.

  • Lozinke moraju biti dugačke i složene, jer zahtijevaju više napora i vremena da bi ih haker pogodio.
  • Trebaju sadržavati najmanje deset znakova i imati kombinaciju znakova kao što su zarez, procentni znakovi i zagrade, kao i velika i mala slova i brojevi.
  • Nikad ne koristite istu lozinku za dva ili više uređaja, jer će hakeri koji provale u jedan uređaj pokušati upotrijebiti istu lozinku kako bi preuzeli kontrolu nad drugima.

Jedna od briga koje ljudi često imaju kada su u pitanju složene lozinke je strah da ih zaborave, pogotovo kada ih treba zapamtiti nekoliko. Najjednostavnije bi bilo zapisati lozinke koje se koriste te čuvati pisane kopije na sigurnom mjestu, ali postoje i razni programi i aplikacije koje ih mogu čuvati. Ostale sigurnosne mjere uključuju pružanje osobnih podataka samo na šifriranim web lokacijama.

Nikad ne koristite istu lozinku za dva ili više uređaja, jer će hakeri koji provale u jedan uređaj pokušati upotrijebiti istu lozinku kako bi preuzeli kontrolu nad drugima.

ZAP-Hosting Gameserver and Webhosting

NAJNOVIJI ČLANCI

Huawei predstavio pametne naočale i zvučnik u suradnji s partnerima

Prilikom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, kompanija je predstavila i bežični zvučnik Huawei Sound X u suradnji s Devialetom te Gentle Monster...

Kako bi moglo funkcionirati Amazonovo plaćanje skeniranjem dlana

Plaćanja su važan prioritet za Amazon, a tehnološki gigant posljednjih je mjeseci otkrio neke zanimljive financijske značajke. U listopadu 2019. Amazon je...

EMUI 10.1 s poboljšanim AI korisničkim iskustvom

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.

Što je VPN?

Virtualna privatna mreža (VPN) nudi veći stupanj zaštite i privatnosti dok surfate internetom, bilo da ste kod kuće ili izvan nje. Proširuje privatnu mrežu...

ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here